Ziemniaki pieczone "jak z ogniska"

Ziemniaki pieczone "jak z ogniska"
Zdjęcie - Ziemniaki pieczone "jak z ogniska" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ziemniaki "jak z ogniska" - to jeszcze jeden smaczny sposób na ziemniaki z piekarnika. Rzeczywiście do złudzenia przypominają te wyjęte z ogniskowego popiołu nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Skorupkę zawdzięczają otoczce z mąki, ogniskowy smak dodatkowi wędzonej soli i wędzonej papryce. Nareszcie miałam sposobność wypróbować wędzoną sól kupioną już jakiś czas temu. Szczypta wystarczy, by nadać ziemniakom fantastyczny dymny aromat. Polecam do wypróbowania!

Zdjęcie - Ziemniaki pieczone "jak z ogniska" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
około 600 g średnich ziemniaków
2 łyżki mąki
2 płaskie łyżeczki soli
1/3 łyżeczki soli wędzonej
0,5 łyżeczki wędzonej papryki

Wykonanie:
  • ziemniaki dokładnie wyszorować i jeszcze wilgotne obtoczyć w mieszance mąki z solą i papryką. Nadmiar strzepnąć
  • ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 45 minut. Oczywiście, przy większych ziemniakach czas pieczenia odpowiednio się wydłuży. Można sprawdzić wykałaczką, czy są miękkie w środku. Podałam ze śledziem z zalewy octowej. Było pysznie!
SMACZNEGO !


Zdjęcie - Ziemniaki pieczone "jak z ogniska" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów