Ziemniaki Hasselback
Wspominałam juz kilka razy, że nie przepadam za zwykłymi ziemniakami tłuczonymi i dlatego jestem otwarta na różne inne formy podania ich jako dodatku do mięsa. Przepis na ziemniaki Hasselback widziałam na kilku zagranicznych blogach, podaje je również Nigella w swojej książce Lato w kuchni przez okrągły rok. Moje, wyglądają odrobinę inaczej ponieważ zdecydowałam się obrać je ze skóry i nie nacinałam ich na łyżce tylko tak normalnie, w ręce. Szczęśliwie udało mi się nie skaleczyć i dość równo je ponacinać. Taka forma ziemniaków bardzo mi odpowiada i jeszcze nie raz do niej wrócę.
Składniki:
- 18 średnich ziemniaków, każdy po około 125 g
- 45 g masła
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- sól morska
Rozgrzać piekarnik do 210 stopni. Ziemniaki ponacinac co 3 mm. Postawić brytfankę z masłem i oliwą na gazie - podgrzać ją aż tłuszcz zacznie skwierczeć. Włożyć ziemniaki - najpierw do góry nogami, potem je przewrócić i polać tłuszczem. Każdego porządnie oprószyć solą i wstawić brytfankę do piekarnika. Piec około 1,5 godziny lub troszkę dłużej. Ja zostawiam je w nagrzanym piekarniku. Ziemnaki Hasselback świetnie pasują do pieczonej czy grillowanej karkówki lub do innych mięs.
Smacznego:)