Ziemniaki faszerowane chilli con carne
            Chilli con carne to pełne smaku połączenie mięsa wołowego, pomidorów, fasoli, ostrej papryki i przypraw. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się, dodanie do dania kostki czekolady. Podawane w towarzystwie tortilli , choć równie dobrze sprawdzi się jako farsz papryki, bakłażana czy ziemniaka. 
 
 
  
 Czas przygotowania 1,5h 
Składniki (5 porcji) 
10 średnich ziemniaków 
500g mielonej wołowiny 
400g czerwonej fasoli z puszki 
400g pomidorów krojonych z puszki 
1 cebula 
1 czerwona papryka 
3 ząbki czosnku 
40ml oleju kujawski z ziołami z czosnkiem 
Łyżeczka chilli 
2 łyżeczki soli morskiej 
Łyżeczka pieprzu czarnego 
Kostka gorzkiej czekolady
 
 
 
 
 
 Na patelni na oleju kujawskim podsmażamy posiekaną cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mieloną wołowinę, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Kiedy mięso lekko się podsmaży, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki, całość dusimy około 30-60 minut, tak by zredukować sos. 
 W między czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach w lekko osolonej wodzie. 
 Gdy wołowina z warzywami będzie gotowa dodajemy do niej przepłukaną czerwoną fasolę oraz kostkę czekolady, całość dusimy jeszcze przez kilka minut. 
 Ziemniaki przekrawamy na pół, wydrążamy w nich niewielkie zagłębienia do których nakładamy gotowe chilli con carne. Przystawkę podajemy na ciepło. 
 Przystawkę możemy udekorować listkiem pietruszki, bądź kolendry. 
 Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl.
 
 