Ziemniaki faszerowane chilli con carne

Chilli con carne to pełne smaku połączenie mięsa wołowego, pomidorów, fasoli, ostrej papryki i przypraw. Ciekawym rozwiązaniem może okazać się, dodanie do dania kostki czekolady. Podawane w towarzystwie tortilli , choć równie dobrze sprawdzi się jako farsz papryki, bakłażana czy ziemniaka.
Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania 1,5h
Składniki (5 porcji)
10 średnich ziemniaków
500g mielonej wołowiny
400g czerwonej fasoli z puszki
400g pomidorów krojonych z puszki
1 cebula
1 czerwona papryka
3 ząbki czosnku
40ml oleju kujawski z ziołami z czosnkiem
Łyżeczka chilli
2 łyżeczki soli morskiej
Łyżeczka pieprzu czarnego
Kostka gorzkiej czekolady

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na patelni na oleju kujawskim podsmażamy posiekaną cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mieloną wołowinę, doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Kiedy mięso lekko się podsmaży, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki, całość dusimy około 30-60 minut, tak by zredukować sos.
W między czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach w lekko osolonej wodzie.
Gdy wołowina z warzywami będzie gotowa dodajemy do niej przepłukaną czerwoną fasolę oraz kostkę czekolady, całość dusimy jeszcze przez kilka minut.
Ziemniaki przekrawamy na pół, wydrążamy w nich niewielkie zagłębienia do których nakładamy gotowe chilli con carne. Przystawkę podajemy na ciepło.
Przystawkę możemy udekorować listkiem pietruszki, bądź kolendry.
Przepis znajdziecie wkrótce również w e-booku serwisu "zPierwszegoTloczenia.pl" oraz Fooder.pl.

Zdjęcie - Ziemniaki faszerowane chilli con carne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Polpettone della nonna, czyli klops po włosku
1

Polpettone della nonna, czyli…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tatar wołowy. Przepis klasyczny.
1

Tatar wołowy. Przepis klasyczn…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Klopsiki szwedzkie
4

Klopsiki szwedzkie

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Szwedzkie klopsiki z IKEA
1

Szwedzkie klopsiki z IKEA

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chili con carne
1

Chili con carne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Schab cielęcy z sosie tuńczykowym z kaparami
1

Schab cielęcy z sosie tuńczyko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Sos cumberland – domowy i najlepszy przepis
1

Sos cumberland – domowy i najl…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pieczona biała kiełbasa z kapustą
1

Pieczona biała kiełbasa z kapu…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Muffiny jajeczne z łososiem i szpinakiem
1

Muffiny jajeczne z łososiem i…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Chińskie marmurkowe jajka gotowane w herbacie
2

Chińskie marmurkowe jajka goto…

food² food²
Food Square

Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą
1

Sałatka wielkanocna z białą ki…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Koreczki wielkanocne
2

Koreczki wielkanocne

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków