Ziemniaczki czekoladowo -kawowe

Ziemniaczki czekoladowo  -kawowe

Może nie smakowały tak pysznie, jak trufelki z prażonej mąki, ale też szybko poznikały ze stołu:) Przepis na nie znalazłam w książce I. Provkök "Siedem rodzajów ciast"i troszkę go zmodyfikowałam, dodając więcej kawy - w oryginalnym przepisie były tylko uwzględnione 2-3 łyżki. Nie powiem, masa była dość sucha, ale dało się z niej formować kulki. Szczerze mówiąc dałabym jeszcze trochę więcej masła... jak tylko zrealizuję swój pomysł to napiszę co mi wyszło:)

Zdjęcie - Ziemniaczki czekoladowo  -kawowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ziemniaczki czekoladowo-kawowe

Składniki:

  • 100g masła lub dobrej margaryny
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 - 3 łyżki kakao
  • 300g płatków owsianych
  • kilka łyżek zimnej mocnej kawy

do przybrania:

  • cukier o grubych kryształach (może być perlisty)

lub wiórki kokosowe

Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodać kakao, następnie płatki owsiane i kawę. Dokładnie rozetrzeć dłońmi. Następnie uformować niewielkie kuleczki i każdą obtoczyć w cukrze lub wiórkach kokosowych. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Kategorie przepisów