Ziemniaczki czekoladowo -kawowe
Może nie smakowały tak pysznie, jak trufelki z prażonej mąki, ale też szybko poznikały ze stołu:) Przepis na nie znalazłam w książce I. Provkök "Siedem rodzajów ciast"i troszkę go zmodyfikowałam, dodając więcej kawy - w oryginalnym przepisie były tylko uwzględnione 2-3 łyżki. Nie powiem, masa była dość sucha, ale dało się z niej formować kulki. Szczerze mówiąc dałabym jeszcze trochę więcej masła... jak tylko zrealizuję swój pomysł to napiszę co mi wyszło:)
Ziemniaczki czekoladowo-kawowe
Składniki:
- 100g masła lub dobrej margaryny
- 100g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 - 3 łyżki kakao
- 300g płatków owsianych
- kilka łyżek zimnej mocnej kawy
do przybrania:
- cukier o grubych kryształach (może być perlisty)
lub wiórki kokosowe
Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodać kakao, następnie płatki owsiane i kawę. Dokładnie rozetrzeć dłońmi. Następnie uformować niewielkie kuleczki i każdą obtoczyć w cukrze lub wiórkach kokosowych. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!