Ziemniaczany chleb tostowy
Dziś historia będzie prosta. Kto ma ochotę na tosta?
Do ciasta na delikatny chleb tostowy dodałam puree ziemniaczane z koperkiem, które zostało mi z obiadu. Z takiego chleba wychodzą wspaniałe kanapki, ale także tosty francuskie.
Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 600 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- jajko - 1 szt.
- oliwy - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 7 g
- letniego mleka - 350 ml
- puree ziemniaczanego - 200 g
- posiekanego koperku - 2 łyżki
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, drożdże, sól, puree ziemniaczane, posiekany koperek, oliwę. Stopniowo wlewamy letnie mleko o wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki (10x23cm ) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią i dekorujemy z wierzchu koperkiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1,5 h.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wyrośnięty chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy jeszcze 15 minut. Upieczony chleb wyciągamy z keksówki i studzimy na kuchennej kratce.