Ziemniaczane łódki
Przekąska dla miłośników żeglarstwa i szant.
Ziemniaczane łódki
ziemniaki
biały ser
śmietana
cebula
szczypiorek
sól, pieprz
papryka marynowana
Ziemniaki obrać, umyć , przekroić na pół i wstawić do gara z osoloną wodą. Podgotować. Brytfannę wysmarować tłuszczem, włożyć ziemniaki i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st.
Szczypiorek i cebulę drobno posiekać. Biały ser połączyć ze śmietaną, szczypiorkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.
W upieczonych ziemniakach wydrążyć gniazdka. Nakładać wcześniej przyrządzony ser. Udekorować papryką i szczypiorkiem.
Podawać z sosem koperkowym lub czosnkowym.
Mała uwaga. Żeby szczypior nie przewracał się, włożyłam do środka łodygi wykałaczkę.
dołączyła jeszcze jedna żaglówka: