Ziemniaczane łódki

Przekąska dla miłośników żeglarstwa i szant.

Ziemniaczane łódki

ziemniaki

biały ser

śmietana

cebula

szczypiorek

sól, pieprz

papryka marynowana

 

Ziemniaki obrać, umyć , przekroić na pół i wstawić do gara z osoloną wodą. Podgotować. Brytfannę wysmarować tłuszczem, włożyć ziemniaki i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st.

Szczypiorek i cebulę drobno posiekać. Biały ser połączyć ze śmietaną, szczypiorkiem i cebulą. Doprawić solą i pieprzem.

W upieczonych ziemniakach wydrążyć gniazdka. Nakładać wcześniej przyrządzony ser. Udekorować papryką i szczypiorkiem.

Podawać z sosem koperkowym lub czosnkowym.

Mała uwaga. Żeby szczypior nie przewracał się, włożyłam do środka łodygi wykałaczkę.

dołączyła jeszcze jedna żaglówka:

Kategorie przepisów

Podobne przepisy