Ziemniaczana masala
Ziemniaczana masala to danie, które pochodzi z Indii, z południowych regionów tego kraju i podobno jest tam podawana w dosas - specjalnych naleśnikach z mąki ryżowej- i serwowana jest na śniadanie lub jako przekąska. U mnie masala wystapiła jako dodatek do ryby po bombajsku, chociaż jeśli ktoś bardzo lubi ziemniaki to może to być również danie samodzielne. Moja masala nie wygląda jak należy bo zabrakło w niej czarnej gorczycy, nigdzie nie mogłam jej dostać. Przepis pochodzi z książki Dania pikantne i jest moją propozycją do akcji Z widelcem po Azji.
Swoje ulubione herbaty cały czas proszę wspisywać tutaj:)
Składniki:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka kurkumy
- kawałek imbiru o dł. 1 cm, starty
- 2 zielone papryczki chilli, drobno posiekane
- 2 cebule posiekane
- 500 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę o boku 2 cm
- 1 łyżka puree z tamaryndowca
- sól
Na patelni o grubym dnie rozgrzac olej. Dodać ziarna gorczycy, przykryć a gdy zaczną uderzać o pokrywkę dodać kurkumę, imbir, chilli i cebulę. Dusić bez przykrycia, aż cebula stanie się miękka. Dodac pokrojone w kostkę ziemniaki wlać 250 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować do momentu, gdy ziemniaki będą się prawie rozpadać. Jeśli w garnku pozostanie woda, zdjąć pokrywkę i odparować jej nadmiar. Dodać puree z tamaryndowca. Doprawić solą.
Smacznego:)