Ziemniaczana focaccia

Ziemniaczana focaccia

Zdjęcie - Ziemniaczana focaccia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Listopad nie jest najciekawszym miesiącem, jeśli chodzi o produkty sezonowe. Nie ma się jednak czym przejmować, ponieważ całoroczne owoce i warzywa też mają wiele do zaoferowania. Na przykład ziemniaki! Ugotowane puree można dodać do ciasta chlebowego i upiec z tego rustykalny, wiejski bochenek na zakwasie.

Można także zainspirować się włoskimi smakami i dodać ziemniaki do ciasta na drożdżową focaccię. Wierzch płaskiego chleba posmarować dodatkowo beszamelem i wyłożyć plasterkami ziemniaków. Wychodzi z tego coś przepysznego, musicie koniecznie spróbować!

Zdjęcie - Ziemniaczana focaccia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ziemniaczana focaccia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ziemniaczana focaccia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ziemniaczana focaccia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ziemniaczana focaccia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ziemniaczana focaccia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ziemniaczana focaccia Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 2 godz. 5 min. Porcje: 1 Składniki

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 7 g suszonych drożdży instant
  • 230 g puree ziemniaczanego
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 350 ml letniej wody
  • Beszamel:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml zimnego mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
  • Dodatki:
  • 1-2 ziemniaki
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy puree ziemniaczane, drożdże i sól. Wlewamy powoli letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po ok. 5 minutach zostawiamy elastyczne ciasto w misie pod przykryciem i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  2. Przygotowujemy beszamel. W rondlu topimy masło, wsypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką tworząc zasmażkę. Wlewamy powoli zimne mleko i mieszamy. Zmniejszamy ogień i mieszając od czasu do czasu czekamy, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przyprawiamy go solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową. Studzimy.
  3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i przekładamy do formy (35x20 cm) posmarowanej oliwą delikatnie je rozciągając. Zostawiamy je pod przykryciem na 5 minut.
  4. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w cienkie plasterki. Focaccię z wierzchu smarujemy baszemelem i wykładamy ziemniaczanymi pasterkami. Całość przykrywamy i zostawiamy na 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki na focacci przyprawiamy z wierzchu solą i pieprzem i wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez 20-25 minut, aż focaccia i beszamel się zarumienią.

Kategorie przepisów