Zielone smoothie konopne – wegański koktajl bananowy
Wraz z przyjściem wiosny przychodzi ochota na więcej warzyw i owoców. Przynajmniej ja tak mam – wtedy właśnie uruchamiam blender i miksuje zielone smoothies i koktajle, które najczęściej spożywam jako śniadanie. Zielone smoothie na mleku konopnym, z herbatą matcha i szpinakiem to prawdziwa bomba białkowo – witaminowa. Na dodatek smakuje wyśmienicie. To co powiecie na wiosenne, wegańskie zielone smoothie konopne?
Zdrowy koktajl szpinakowo – bananowy
Uwielbiam smoothies generalnie. Są idealną opcją śniadaniową, szczególnie kiedy jemy śniadanie nieco w biegu i nie mam możliwości na spokojnie usiąść i zjeść jajecznicę czy owsiankę. Żeby mieć więcej czasu rano na jogę, składniki swojego koktajlu najczęściej szykuję dzień wcześniej, wkładam do lodówki, a rano tylko miksuję. Nie radzę jednak miksować wszystkiego dzień wcześniej, bo najwięcej wartości odżywczych zachowamy pijąc taki koktajl niedługo po zlendowaniu.
W tym smoothie znajdziecie całą masę białka, antyoksydantów i witamin. Jest tu mleko konopne, herbata matcha, szpinak i banan. Co tworzy nam bardzo odżywczy koktajl proteinowy. Idealny nie tylko na śniadanie, ale także po treningu. Możecie zrezygnować z dodatku matchy, będzie równie dobry! Takie smoothie jest nie tylko wegańskie, bez laktozy, ale nada się również na diecie low FODMAP.
Mleczni Bracia i ich magiczne wegańskie produkty
W tym smoothie główną rolę gra przepyszne Runo Konopne od mojej ulubionej wegańskiej marki Mleczni Bracia. Mają w swojej ofercie moje najukochańsze Runo kokosowe (absolutnie najlepsze mleko kokosowe ever) i pyszne, wegańskie burgery. Na ich stronie możecie znaleźć sklepy, w których kupicie ich produkty. Bardzo polecam! Więcej pomysłów na dania z wykorzystaniem produktów Mlecznych Braci znajdziecie też w najnowszym numerze magazynu Kocioł, do którego przygotowałam ten przepis. Przypominam Wam, że możecie go pobrac całkiem za darmo, a w środku jest duużo dobra ? A runa moich ukochanych Braci świetnie smakują samodzielnie, w deserach czy własnie zblendowane w koktajlach.
A skoro o blendowaniu mowa..
Apropos blendowania to ogromnie Wam polecam – i nie, nie mam tutaj żadnej współpracy Nutribullet 600. Ja się w nim absolutnie zakochałam i to chyba mój ulubiony sprzęt w kuchni. Serio! Pierwszy raz widzę, że reklamy mówią prawdę. Takich gładkich koktajli czy kremowego hummusu, i to w kilka sekund, nie uzyskałam wcześniej w żadnym, dużo droższym blenderze. Więc musiałam, po prostu musiałam się tym z Wami podzielić tym cudem ?
Zielone smoothie konopne – wegański koktajl bananowy
Ilość porcji: 1
Składniki:
- 150 ml mleka konopnego
- ½ banana
- 20-30 liści szpinaku
- 1 łyżeczka herbaty matcha
- 1 łyżka oleju lnianego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. I już! Takie to proste, takie to pyszne i takie do zdrowe i odżywcze!
Smacznego!
Pssst! Na blogu znajdziecie też pomysły na inne koktajle i napoje, idealne na wiosne i lato. Wypróbujcie tego koktajlu proteinowo – błonnikowego z quinoa, bezowocowego zielonego smoothie warzywnego albo orzeźwiającej pomarańczowej kawy mrożonej.