Zielone orzechy w syropie
- Wynik: 55
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 45minuty
Jest już za późno, żeby taki przysmak zrobić jeszcze w tym roku, jednak to co wychodzi z twardych, gorzkich, zielonych orzechów włoskich jest tak niesamowite, że muszę się tym podzielić a w przyszłym roku przypomnę o właściwej porze. Przepis jest bardzo prosty, nie wymagający dużo pracy jedynie pozbycie się goryczy ze skóry zabiera sporo czasu. Posiłkowałam się przepisem Lucyny Ćwierczakiewicz, która zaleca orzechy moczyć w wodzie przez 9 dni, jednak ja moczyłam 11 ponieważ po 9 dniach woda wciąż była czarna. Kiedy orzechy oddadzą całą swoją barwę, wystarczy ugotować orzechy w syropie i to wszystko. Syrop jest słodki, aromatyczny, pyszny. A orzechy z zielonych kamieni przeistaczają się w czarne, pomarszczone, maleńkie, słodkie "skarby".
Źródło: Lucyna Ćwierczakiewicz "Jedyne praktyczne przepisy"
Składniki- zielone młode orzechy - 1/2 kg
- cukier - 1/2 kg
- woda - 1 szklanka
- wanilia - 1 laska
- cynamon - 1 laska
- goździki - 5
Orzechy przebrać, umyć, nakłuć wykałaczką i odciąć końcówki. Zalać wodą i odstawić na 24 godź. Po tym czasie wypłukać, wrzucić do wrzątku i obgotować 5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić na 1 godzinę. Przelać orzechy na sicie silnym strumieniem zimnej wody.
Orzechy zalać zimną wodą i odstawić na 12 godzin, ponownie wypłukać i odstawić na kolejne 12 godzin. Postępować tak przez kilkanaście dni. Ja płukałam orzechy rano i wieczorem przez 11 dni. Kiedy orzechy przestaną barwić przygotować syrop z podanych składników. Kiedy syrop zacznie wrzeć dodać orzechy i smażyć na minimalnym ogniu około 45 minut. Gotowe konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, zalać syropem, zamknąć słoiki. Można zapasteryzować.
Smacznego:)