Zielone bułeczki
Pyszne mięciutkie bułeczki z serem , zielone z okazji dnia Patryka :-) niestety wczoraj nie dałam rady opublikować wpisu ale, jak to mówią spóźnione ale szczere ... Idealne podane przekrojone i posmarowane domowym masełkiem. Polecam
Na ok 12 sztuk
- 3/4 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki zielonego barwnika
- szczypta soli
ponadto
- 2 łyżki brązowego cukru
nadzienie
- 500 g twarogu mielonego zmielonego trzykrotnie
- 125 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Utrzeć twaróg, z cukrem pudrem i śmietaną - odstawić.
W ciepłej wodzie wymieszać barwnik, drożdże, jajko, dodać drożdże, łyżkę miodu, szczyptę soli, śmietanę i dwie łyżki miodu - połączyć składniki i zostawić w ciepłym miejscu na ok 15 minut. Po tym czasie do wyrośniętej masy dodać resztę mąki i wyrobić ciasto ok 10 minut, włożyć do miski przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto odgazować i rozwałkować na prostokąt Posmarować masą serową i zwinąć w wałeczek, przekroić na 12 części i włożyć każdy kawałek do blachy na muffiny wysmarowanym olejem, przykryć ściereczką i zostawić aby lekko podrosły. W międzyczasie nagrzać piekarnik 180 C , włożyć bułeczki - wcześniej posypać odrobiną cukru i piec ok 30 minut.
Można podawać z odrobiną masełka.
Smacznego
Wydrukuj przepis