Zebra z patelni
Składniki:
- 2 jajka
- 2-3 łyżki erytrolu
- 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna + 1 łyżka do posmarowania patelni
- 80 ml mleka
- 1-2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 10 łyżek mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z erytrolem. Dodajemy olej Kujawski 3 ziarna i mleko oraz aromat waniliowy i ponownie miksujemy.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy na mniejszych obrotach.
Odlewamy połowę masy do innego naczynia, dodajemy do niej kakao i mieszamy.
Patelnię smarujemy łyżką oleju za pomocą wacika.
Na środek patelni wlewamy łyżkę białej masy, na jej środek – kakaowej, następnie znów białej i tak dalej, aż obie masy w całości znajdą się na patelni.
Wstawiamy patelnię na palnik i podgrzewamy na małym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, do momentu, aż wierzch się zetnie.