Żeberka w sosie kawowym
Dzisiaj dosyć oryginalna propozycja :D
Mięso w sosie słodko - kwaśnym z kawową nutą. Bardzo proste danie. Super propozycja dla zaganianych. Zamiast piec, możemy je dusić, nawet nie trzeba często mieszać. Doskonale smakuje z ziemniakami i surówką z kapusty. Przepis pochodzi z książki "Smak Ameryki" J. Futkowskiej i M. Walęckiej.
Składniki:
1 kg chudych żeberek wieprzowych (może nawet być trocha więcej, bo sosu zostanie sporo)
Sos:
2 szklanki mocnej kawy
2 szklanki keczupu
1/2 szklanki cukru
po 3 łyżki octu winnego
3 łyżki sosu worcestershire
łyżka startej cebuli
pieprz, sól
Żeberka podzielic na porcje. składniki sosu dokładnie wymieszac. W żaroodpornym naczyniu ułożyc żeberka, zalac sosem, piec do miekkosci w piekarniku nagrzanym do 180 st. w czasie pieczenia kilkakrotnie przewrócic.
Smacznego:-)