Żeberka w sosie kawowym

Żeberka w sosie  kawowym

Dzisiaj dosyć oryginalna propozycja :D

Mięso w sosie słodko - kwaśnym z kawową nutą. Bardzo proste danie. Super propozycja dla zaganianych. Zamiast piec, możemy je dusić, nawet nie trzeba często mieszać. Doskonale smakuje z ziemniakami i surówką z kapusty. Przepis pochodzi z książki "Smak Ameryki" J. Futkowskiej i M. Walęckiej.

Zdjęcie - Żeberka w sosie  kawowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

1 kg chudych żeberek wieprzowych (może nawet być trocha więcej, bo sosu zostanie sporo)

Sos:

2 szklanki mocnej kawy

2 szklanki keczupu

1/2 szklanki cukru

po 3 łyżki octu winnego

3 łyżki sosu worcestershire

łyżka startej cebuli

pieprz, sól

 

Żeberka podzielic na porcje. składniki sosu dokładnie wymieszac. W żaroodpornym naczyniu ułożyc żeberka, zalac sosem, piec do miekkosci w piekarniku nagrzanym do 180 st. w czasie pieczenia kilkakrotnie przewrócic.

Smacznego:-)

Kategorie przepisów