Żeberka pieczone w miodzie
Dziś przychodzę do Was z pomysłem na obiad, który robi się praktycznie sam. Wystarczy tylko wymieszać składniki marynaty, wrzucić do niej mięso i poczekać kilka godzin, a następnie upiec. A po upieczeniu delektować się soczystym, miękkim mięskiem. Do pieczenia dodałam dużą cebulę, bo uwielbiam gdy mięso piecze się w towarzystwie warzyw, które nadają mu dodatkowego smaku. Przyznam się, że wieki całe nie robiłam żeberek, a po ostatnim eksperymencie stwierdzam, że muszę je piec częściej. W towarzystwie brokułów i pieczonych ziemniaków smakowały wybornie, idealnym dodatkiem do nich byłaby także surówka np z kiszonej kapusty.
Składniki:
- ok 1 kg żeberek wieprzowych
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki płynnego miodu1 łyżeczka majeranku
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula