Żeberka pieczone w miodzie

Żeberka pieczone w miodzie

Zdjęcie - Żeberka pieczone w miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś przychodzę do Was z pomysłem na obiad, który robi się praktycznie sam. Wystarczy tylko wymieszać składniki marynaty, wrzucić do niej mięso i poczekać kilka godzin, a następnie upiec. A po upieczeniu delektować się soczystym, miękkim mięskiem. Do pieczenia dodałam dużą cebulę, bo uwielbiam gdy mięso piecze się w towarzystwie warzyw, które nadają mu dodatkowego smaku. Przyznam się, że wieki całe nie robiłam żeberek, a po ostatnim eksperymencie stwierdzam, że muszę je piec częściej. W towarzystwie brokułów i pieczonych ziemniaków smakowały wybornie, idealnym dodatkiem do nich byłaby także surówka np z kiszonej kapusty.

Składniki:

  • ok 1 kg żeberek wieprzowych
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki płynnego miodu1 łyżeczka majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża cebula
Żeberka myjemy, kroimy na porcje. W misce mieszamy składniki marynaty. Przekładamy do niej żeberka, mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, dodajemy do żeberek i wszystko razem przekładamy do naczynia do zapiekania, lub woreczka do pieczenia. Pieczemy ok 70-80 minut w 190 st. C


Zdjęcie - Żeberka pieczone w miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów