Żeberka orientalne

Zdjęcie - Żeberka orientalne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli traficie na ładne, niezbyt tłuste żeberka, polecam ten przepis. Żeberka marynuje się całą noc w orientalnej marynacie, dzięki temu są soczyste i aromatyczne. Marynata to składniki głównie używane w kuchni chińskiej. Żeberka piekłam w 180 stopniach pod przykrycie, pod koniec zdjęłam pokrywę, dzięki temu nabrały koloru a pozostały miękkie i soczyste.

Składniki

  • żeberka - 1 kg
  • sos sojowy - 6 łyżek
  • miód - 2 łyżki
  • ocet ryżowy - 1 łyżka
  • imbir - 3 cm
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa - ok 8 łyżek

Instrukcje

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznik, pokroić na porcje z kością. Do dużej miski przecisnąć czosnek, dodać obrany i starty korzeń imbiru, sos sojowy, ocet ryżowy, miód i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Można odrobinę posolić, ale niekoniecznie ponieważ sos sojowy jest bardzo słony. Do tak przygotowanej marynaty włożyć żeberka, przykryć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia przełożyć żeberka do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 60-70 min pod przykryciem, 15 min przed końcem zdjąć pokrywę.

Smacznego:)

Zdjęcie - Żeberka orientalne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Karkówka zapiekana w sosie
3

Karkówka zapiekana w sosie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pieczone żeberka

Pieczone żeberka

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Eskalopki z łopatki w sosie z ketchupu
2

Eskalopki z łopatki w sosie z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pulled pork - wolnopieczona, szarpana wieprzowina

Pulled pork - wolnopieczona, s…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pikantne żeberka w glazurze

Pikantne żeberka w glazurze

Dzi Dzi
karmelowy

Miodowe żeberka z musztardą
4

Miodowe żeberka z musztardą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku