Żeberka orientalne

Żeberka orientalne

Zdjęcie - Żeberka orientalne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli traficie na ładne, niezbyt tłuste żeberka, polecam ten przepis. Żeberka marynuje się całą noc w orientalnej marynacie, dzięki temu są soczyste i aromatyczne. Marynata to składniki głównie używane w kuchni chińskiej. Żeberka piekłam w 180 stopniach pod przykrycie, pod koniec zdjęłam pokrywę, dzięki temu nabrały koloru a pozostały miękkie i soczyste.

Składniki

Instrukcje

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznik, pokroić na porcje z kością. Do dużej miski przecisnąć czosnek, dodać obrany i starty korzeń imbiru, sos sojowy, ocet ryżowy, miód i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Można odrobinę posolić, ale niekoniecznie ponieważ sos sojowy jest bardzo słony. Do tak przygotowanej marynaty włożyć żeberka, przykryć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia przełożyć żeberka do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 60-70 min pod przykryciem, 15 min przed końcem zdjąć pokrywę.

Smacznego:)

Zdjęcie - Żeberka orientalne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów