Żeberka orientalne
Jeśli traficie na ładne, niezbyt tłuste żeberka, polecam ten przepis. Żeberka marynuje się całą noc w orientalnej marynacie, dzięki temu są soczyste i aromatyczne. Marynata to składniki głównie używane w kuchni chińskiej. Żeberka piekłam w 180 stopniach pod przykrycie, pod koniec zdjęłam pokrywę, dzięki temu nabrały koloru a pozostały miękkie i soczyste.
Składniki
- żeberka - 1 kg
- sos sojowy - 6 łyżek
- miód - 2 łyżki
- ocet ryżowy - 1 łyżka
- imbir - 3 cm
- czosnek - 3 ząbki
- oliwa - ok 8 łyżek
Instrukcje
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznik, pokroić na porcje z kością. Do dużej miski przecisnąć czosnek, dodać obrany i starty korzeń imbiru, sos sojowy, ocet ryżowy, miód i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Można odrobinę posolić, ale niekoniecznie ponieważ sos sojowy jest bardzo słony. Do tak przygotowanej marynaty włożyć żeberka, przykryć folią i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia przełożyć żeberka do wysmarowanego naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 60-70 min pod przykryciem, 15 min przed końcem zdjąć pokrywę.
Smacznego:)