Zdrowy dżem jeżynowy bez cukru
Robienie domowych przetworow to nie tylko swietna zabawa,ale i ogromna satysfakcja oraz oszczednosc.Przygotowujac je wlasnorecznie sami decydujemy o rodzaju substancji slodzacej.To niezwykle wazne dla osob bedacych na diecie,dla diabetykow,cierpiacych na nadkwasnosc zoladka,chorobe refluksowa.
Wystarczy zamienic bialy rafinowany cukier na ksylitol .Oczywiscie dzem jest skierowany nie tylko dla chorych osob,ale dla kazdego kto chce ograniczyc spozycie cukru,dba o linie,bo ksylitol to 40% kalorii mniej i chce sie zdrowiej odzywiac.Ksylitol nie fermentuje w przewodzie pokarmowym jak glukoza i wytwarza w organizmie odczyn zasadowy.Jak bardzo jest to korzystna zamiana dla Twojego zdrowia o ksylitolu przeczytasz wiecej :tutaj.
Podczas przygotowania przetworow z ksylitolem stosujemy go dokladnie w takich samych ilosciach jak cukier.
Smak dzemu przygotowanego z udzialem ksylitolu Cie nie rozczaruje,bo jest rownie slodki jak ten tradycyjny slodzony cukrem.
Skladniki na 3 sloiczki dzemu:
1,5 kg jezyn
250 g ksylitolu
Wykonanie:
- jezyny umyc,odsaczyc.Przygotowac szeroki,plaski rondel o grubym dnie.Jezyny zasypac ksylitolem i dokladnie wymieszac.Podgrzewac owoce,az puszcza sok.Pogotowac kilka minut.Jesli nie przeszkadzaja Ci pestki smazysz dzem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.O trzech sposobach jak rozpoznac,ze dzem jest gotowy,pisalam juz wczesniej.Najlepiej smazyc dzem kilka razy po 30 minut.Smazenie rozkladam na 2 dni
- jesli jednak chcesz sie pozbyc pestek przetrzyj pulpe owocowa przez sito na samym poczatku,gdy masa jest maksymalnie rozrzedzona,a po pozbyciu sie pestek rozpocznij smazenie i zageszczanie dzemu.Pestek mozesz sie pozbyc w calosci lub tylko z czesci pulpy owocowej
- gdy dzem uzyska zadawalajaca konsystencje goracym napelnij wyparzone sloiczki,dokladnie zakrec,odwroc do gory dnem