Zdrowe batony owsiane

Zdrowe batony owsiane



Z miłości do jedzenia, zdrowego stylu życie i dzieci - batony pełne wartościowych składników, nasion, suszonych owoców, oraz orzechów, tak cennych dla pracy naszego mózgu. Batony słodzone prawdziwym miodem, o wspaniałych właściwościach i cudownym wpływie na nasz organizm. Doskonałe kiedy mam ochotę na coś słodkiego lub kiedy zaczyna doskwierać mi głód i wiem, że nasyci mnie racjonalnie na co najmniej godzinę. Batony to doskonałe drugie śniadanie dla naszych pociech, cudowny dopalacz w czasie długiej przerwy. Choć wciąż z sentymentem wspominam kanapkę z żółtym serem, gruszkę lub śliwki, które mam wkładała mi do śniadaniówki jesienią, to uważam, że te batony mocno wyparłyby tamten schemat. Możecie bawić się składnikami, dodajcie to co lubicie lub to co aktualnie przetrzymuje Wasza spiżarnia, jeśli nie po drodze Wam z daktylami, wybierzcie suszone śliwki, jeśli w domu brak chia, sięgnijcie po mak lub sezam - zróbcie koniecznie!


Zdjęcie - Zdrowe batony owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Składniki na ok 12 szt

Czas przygotowania: 60 min


100 g dowolnych, niesolonych orzechów
100 g dowolnych nasion (siemię lniane, słonecznik, dynia, chia)
100 g dowolnych owoców suszonych (żurawina, daktyle, figi, rodzynki)
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka cynamonu
1 pomarańcza
2 banany
2 łyżki miodu
200 g płatków owsianych
2 łyżki otrębów

Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, foremkę o wymiarach ok 23/30 cm wykładamy papierem do pieczenia2. W malakserze mielimy orzechy, nasiona i suszone owoce, mielimy pulsacyjnie, pozostawiając gdzieniegdzie większe kawałki, przekładamy do garnka3. Pomarańcze filetujemy i miksujemy razem z bananami, dodajemy miód i przyprawy, dolewamy trochę wody, tak żeby w całości płynu było ok 500 ml, wlewamy do garnka z nasionami, dodajemy płatki i otręby4. Garnek stawiamy na gaz i mieszając gotujemy ok 5 min, aż masa stanie się kleista5. Przekładamy masę do przygotowanej foremki, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika na ok 60 min, aż całość się przyrumieni, następnie schładzamy w lodówce, wtedy masa stężeje, kroimy ostrym nożem na równe batoniki



Zdjęcie - Zdrowe batony owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zdrowe batony owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Zdrowe batony owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówZdjęcie - Zdrowe batony owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów