Zawijane drożdżówki

Zawijane drożdżówki
Drożdżówki..zawinięte..posmarowane żółtkiem i posypane płatkami migdałowymi..pycha.. Zdjęcie - Zawijane drożdżówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 50 dkg mąki
  • 40 g drożdży
  • 1 szkl. letniego mleka
  • 80 g cukru
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • żółtko
  • płatki migdałowe
Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Ciasto podzielić na kawałki, z każdego kawałka zrobić długi wałek.Na środku zawiązać węzełek ,a końcówki wałka owinąć dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.Ostudzić na kuchennej kratce.
Zdjęcie - Zawijane drożdżówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów