Zawijańce z serem pleśniowym
Sama się sobie dziwię, że na pomysł serowych zawijańców wpadłam dopiero teraz!
Jakiś czas temu zamieściłam przepis na ziołowe zawijańce i od tamtej pory piekłam je już chyba z 10 razy. Za każdym razem podczas pikników, grillowania z przyjaciółmi czy małych imprez, cieszyły się one ogromnym powodzeniem.
Nic dziwnego, ich środek w postaci ziołowego pesto i puszyste ciasto przypominające trochę pizzę na grubym spodzie to świetna kombinacja.
Od dziś do mojego stałego repertuary wejdą też zawijańce z podobnego przepisu na ciasto, ale z zupełnie innym dodatkiem.
Ja wykorzystałam ser pleśniowy typu camembert, ale możecie śmiało eksperymentować z podobnym do niego brie, czy nawet gorgonzolą.
Można też je kroić wzdłuż i podawać jako mini kanapeczki
Zawijańce z serem pleśniowym Drukuj Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 hour 45 mins Czas pieczenia: 20 mins Całkowity czas: 2 hours 5 mins Porcje: 12 Składniki- 400 g mąki pszennej
- 50 ml oliwy z oliwek
- 150 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- łyżeczka cukru
- 120 g ulubionego sera pleśniowego typu brie/camembert/gorgonzola
- świeżo mielony pieprz
- Mąkę łączymy z solą, cukrem i drożdżami.
- Zaczynamy wyrabiam mikserem (lub mieszamy drewnianą łyżka) i wlewamy oliwę. Cały czas wyrabiając ciasto, wlewamy także letnią wodę, powoli.
- Ciasto wyrabiamy przez 8 minut, aż osiągnie formę zgrabnej kuli (można to także zrobić ręcznie). Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na 45 minut.
- W tym czasie ulubiony ser kroimy w kosteczkę.
- Wyrośnięte ciasto kładziemy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm.
- Na brzegu prostokąta kładziemy pokrojony ser (widoczne na zdjęciu, przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i zawijamy jak roladę w swoją stronę.
- Rulon dzielimy na 12 części, tworząc w ten sposób zawijańce.
- Okrągłą formę smarujemy odrobiną masła. Wykładamy serowymi zawijańcami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30-45 minut w cieple.
- Następnie wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem z łyżeczką wody.
- Zawijańce pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut. Wierz bułeczek ma być lekko rumiany.
- Podajemy od razu na ciepło lub studzimy i na zimno.