Zasmażany barszcz staropolski
Bardzo lubię dania z buraczków, dlatego przy okazji zabawy kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda postanowiłam przyrządzić lekką wegetariańską wariację na temat barszczu ukraińskiego. Bardzo lubię zupy na zasmażkach, są bardziej gęste i sycące. Barszcz jest przepyszny a Smakowita Pajda zaskoczyła mnie, tym że świetnie sprawdziła się jako kluczowy składnik zasmażki, wzbogaca jej smak i poprawia konsystencję- nie powstają grudki. Zachęcam do wypróbowania.
Ilość: dla ok. 6-8 osób
Poziom trudności: 2/10
Czas przygotowania: 1h
SKŁADNIKI:
- opakowanie warzyw wywar (marchew, pietruszka, por, seler, cebula)
- 2 średnie ziemniaki
- 4 spore buraki
- 500ml zakwasu buraczanego
- puszka białej fasoli
- sól
- pieprz
- kubeczek śmietany min. 22%
- 40g smalczyku roślinnego smakowita Pajda z cebulką i jabłkami
- 3 łyżki mąki pszennej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Warzywa na wywar gotujemy około 30 minut, następnie usuwamy ugotowane warzywa i gotowy wywar doprawiamy solą i pieprzem.
2. Buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w drobniutką kostkę- wrzucamy do wywaru warzywnego i całość gotujemy na minimalnym ogniu około 15 minut.
3. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Mąkę prażymy na suchej patelni aż nabierze złotego koloru, zdejmujemy z ognia i na jeszcze ciepłej patelni dodajemy smalczyk roślinny Smakowita Pajda. Całość zalewamy chochelką barszczu a następnie przelewamy do garnka z zupą mieszając. Dodajemy fasolę.
4. Do zupy dodajemy zakwas buraczany i śmietanę, podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia bo wówczas barszcz utraci piękny głęboki kolor.
Smacznego!