Zapiekanka z bakłażanem

Zapiekanka z bakłażanem

1 kalafior

1 bakłażan

2 pomidory

1 cebula

2 ząbki czosnku

20 dag żółtego sera

sól, pieprz

bazylia

1 łyżka koncentratu pomidorowego

olej

 

 

Kalafiora podzielić na różyczki, umyć, podgotować w osolonej wodzie. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, posolić, grillować na teflonowej patelni. Cebulkę pokroić w drobną kostkę przesmażyć na oleju. Pomidory sparzyć gotowaną wodą, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, chwilkę poddusić. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, doprawić solą, pieprzem, bazylią i rozgniecionym czosnkiem.

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Zapiekanka z bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Formę do pieczenia wysmarować olejem i kolejno układać:

- różyczki kalafiora

- bakłażana

- cebulkę

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Zapiekanka z bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Warzywa polać sosem pomidorowym

 

 

 

Zdjęcie - Zapiekanka z bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Piec w temperaturze 190 st. przez około 20 minut. Pod koniec dodać żółty ser i chwilkę zapiec.

 

 

 

 

Zdjęcie - Zapiekanka z bakłażanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Kategorie przepisów