Zapiekanka z bakłażanem
1 kalafior
1 bakłażan
2 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
20 dag żółtego sera
sól, pieprz
bazylia
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej
Kalafiora podzielić na różyczki, umyć, podgotować w osolonej wodzie. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, posolić, grillować na teflonowej patelni. Cebulkę pokroić w drobną kostkę przesmażyć na oleju. Pomidory sparzyć gotowaną wodą, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, chwilkę poddusić. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, doprawić solą, pieprzem, bazylią i rozgniecionym czosnkiem.
Formę do pieczenia wysmarować olejem i kolejno układać:
- różyczki kalafiora
- bakłażana
- cebulkę
Warzywa polać sosem pomidorowym
Piec w temperaturze 190 st. przez około 20 minut. Pod koniec dodać żółty ser i chwilkę zapiec.