Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Zdjęcie - Zapiekanka warzywna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

1 duży batat

2 ziemniaki

2 czerwone cebule

2 białe cebule

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

1 główka czosnku

1 cukinia

1 bakłażan

4 łyżki oliwy

czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Kroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej. Cebule kroimy na ósemki, papryki, cukinię i bakłażan- w 2,5 cm kostkę. Rozdzielamy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem. Nie dodajemy soli, bo sprawi że warzywa puszczą sok. Doprawić solą możemy po upieczeniu. Pieczemy około 50 minut, warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione.
Zdjęcie - Zapiekanka warzywna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów