Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 800 g krojonych pomidorów z puszki
  • 300 g ulubionego makaronu (np. penne)
  • 170 g tuńczyka z puszki
  • 100 g cebuli
  • 100 g sera żółtego w kawałku
  • 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 ząbek czosnku
  • ½-1 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2 min. Odcedź go i odstaw.

 

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek drobno posiekaj.

Umieść większą patelnię przystosowaną do zapiekania w piekarniku, na średnim ogniu, wlej olej Kujawski 3 ziarna i wrzuć cebulę wraz z czosnkiem. Smaż do zeszklenia przez 5 min, mieszając od czasu do czasu.

 

Odsącz tuńczyka, dodaj go na patelnie i smaż przez kolejną minutę, rozdrabniając go drewnianą łyżką. Następnie dodaj pomidory, oregano i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez kolejne 5 min.

 

Do sosu wrzuć makaron, wymieszaj, posyp startym serem i piecz przez 20-25 min, aż ser się ładnie zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika wyłóż na przygotowane talerze i podawaj.

 

Porada:

Jeżeli nie posiadasz patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku, przełóż jej zawartość do naczynia żaroodpornego przed zapiekaniem.

 

Ryby są niezbędne w diecie każdego człowieka, niestety nie wszyscy lubią ich smak. W takich sytuacjach polecam podać je w formie zapiekanki makaronowej, z dużą ilością roztopionego sera. Nikt się jej nie oprze! ;) Polecam też wstępne podsmażenie na oleju Kujawskim 3 ziarna, gdyż zawiera kwasy omega-3 i wit. E i K, co dodatkowo poprawi walory zdrowotne dania.

 

 

Przepis pochodzi z karmelowy.pl

Kategorie przepisów