Zapiekanka makaronowa z szynką i porami
To już druga propozycja na zapiekankę makaronową z porami na blogu. Poprzednia zapiekanka z porem i pieczarkami bardzo nam smakowała, ale ta, z porem i szynką w sosie śmietanowym również podbiła nasze kubki smakowe.
Najlepsze jest to, że jest to dość szybki do przygotowania pomysł na obiad. Idealny do zrobienia w środku tygodnia, po pracy.
Choć pomysł jest prosty, myślę, że kluczowy jest tutaj dobór odpowiednich składników, a konkretnie makaronu i wędliny. Szynka powinna być jedną z naszych ulubionych, myślę, że nie powinna być też jakaś bardzo sucha (ja tym razem sięgnęłam po prosciutto cotto). Jeśli zaś chodzi o makaron, to choć lubię makaron pełnoziarnisty, w zapiekankach smakowo kompletnie ten wybór mi nie leży. Myślę, że zwykłe penne lub świderki sprawdzą się najlepiej.
- 250 g makaronu np penne
- 2 pory
- 150 g szynki, u mnie prosciutto cotto
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 200 g tartego żółtego sera
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- oliwa/masło
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.
Pory kroimy na ćwierćplasterki. Szynkę kroimy w dużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę, na malutkim ogniu podsmażamy pory. Pod koniec dodajemy szynkę.
Makaron mieszamy z szynką i porami. Połowę przekładamy do niewielkiego naczynia żaroodpornego, posypujemy serem, następnie dajemy resztę składników i pozostały ser.
Śmietankę mieszamy z rozbełtanymi jajkami. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem. Sosem zalewamy zapiekankę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut (pierwsze 15 minut pieczemy pod przykryciem, następnie bez przykrycia).
Dla wzbogacenia smaku polecam polać sobie zapiekankę już na talerzu ketchupem.
Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym