Zapiekanka drobiowa

Zapiekanka  drobiowa

Uwielbiam zapiekanki. Pakuję różne rzeczy do jednej patelni, podsmażam a potem do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Jest to sposób na szybki obiad lub kolację i przeważnie zawsze i wszystkim smakuje. Zapiekanka drobiowa też znalazła uznanie i potwierdziła tę regułę. Podałam ją z makaronem ale napewno też jest smaczna z tłuczonymi ziemniakami a nawet z samym pieczywem.

Zdjęcie - Zapiekanka  drobiowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki
  • 1 kurczak lub 4 udka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • 100 ml czerwonego wina
  • 400 g  pomidorów z puszki
  • 150 ml bulionu z kury
  • suszone oregano

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Papryki opłukać, oczyścić z pestek, pokroić w paski. Kurczaka pokroić na porcje, opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem. Włożyć do rondla na rozgrzany olej, zrumienić ze wszystkich stron. Wyjąć, a na tłuszczu udusić cebulę, czosnek i paprykę. Dodać pomidory i paprykę w proszku, podsmażyć. Wlać wino i zagotować. Dodać pomidory i bulion, włożyć obsmażone mięso, doprawić solą, pieprzem i roztartym oregano. Rondel przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Kurczaka dusić ok. 25 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów