Zapiekanka chlebowa z pieczarkami


Zapiekanka zrobiona, bo znowu było za dużo chleba...
Składniki:
1/2 kg chleba lub bułek pokrojonych w kromki
1 1/2 szklanki mleka
300 g żółtego sera
50 g parmezanu
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
1/2 kg pieczarek przesmażona z cebulą

Piekarnik rozgrzać do 200C. Na blasze ułożyć warstwę chleba, przykryć go pieczarkami, na wierzch ułożyć kolejną warstwę chleba.
Przygotować sos serowy: masło z mąką rozgrzać w garnku, dolewać po trochu mleko, cały czas mieszając. Dodać ser, zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
Chleb na blasze polać sosem serowym, wstawić do piekarnika.
Po 15 minutach posypać parmezanem, włączyć termoobieg.
Piec jeszcze 5-10 minut - do zrumienienia.
Smacznego :)

a rok temu...

