Zapiekana wątróbka indycza
Zapiekana wątróbka indycza podawana ze smażonym ziemniakiem na sosie szpinakowym z karmelizowaną pomarańczą i szpinakiem w cieście
Składniki
(przepis na 4 porcje)
1 duży ziemniak
2 wątróbki indycze
3 łyżki oleju
1 pomarańcza
2 łyżki miodu
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki mąki
2 łyżki mleka
1 jajko
400 g szpinaku
3 łyżki masła
garść kiełków brokułu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obrać ziemniaka, pokroić w grube plasterki i ugotować na pół twardo w osolonej wodzie, a następnie odcedzić i ostudzić. Posmarować żaroodporne naczynie 1 łyżką oleju, wstawić oczyszczoną wątróbkę i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 min. Usunąć z pomarańczy skórkę i biały miąższ, a następnie wyfiletować cząstki pomarańczy. Rozgrzać patelnię, dodać miód praz brązowy cukier i gdy się rozpuści, dodać cząstki pomarańczy na 1 minutę. Rozgrzać resztę olej i usmażyć plasterki ziemniaków aż do zarumienienia, a następnie odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Wymieszać mąkę, mleko i jajko ze szczyptą soli, aby powstało ciasto o konsystencji naleśnikowego. Umyć kilka listków szpinaku, obtoczyć w cieście i smażyć przez 1 minutę z każdej strony do lekkiego zarumienienia, wyciągnąć z patelni i odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Umyć resztę szpinaku i odcisnąć sok w sokowirówce, a następnie sok wlać na rozgrzaną patelnię, odparować, dodać masło i doprawić solą i pieprzem do smaku. Rozsmarować sos na talerzu, ułożyć liście szpinaku w cieście, na to położyć upieczone ziemniaki, a następnie pokrojoną w plasterki upieczoną wątróbkę, posolić ją, a następnie ułożyć cząstki skarmelizowanej pomarańczy. Na wierzch ułożyć małą garstkę kiełków brokułu. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.