Zalewajka z grzybami
5 ziemniaków
1 cebula
2 grzyby średniej wielkości (borowiki)
1 szklanka zakwasu
10 dag słoniny
listki laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz czarny w ziarnach
czosnek
śmietana 18%
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do gara z wodą (około 1,5l). Dodać 3 listki laurowe, parę ziarenek ziela angielskiego i pieprz. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, umyć, wrzucić do ziemniaków. Posolić do smaku. Słoninę pokroić w kostkę, stopić na patelni. Dodać pokrojoną cebulę i lekko zrumienić. Wrzucić do reszty składników. Gdy ziemniaki będą miękkie, wlać zakwas, zagotować. Doprawić śmietaną, zahartowaną w odrobinie wywaru. Posypać majerankiem i dodać przeciśnięty przez praskę 1 lub 2 ząbki czosnku. Zostawić pod przykryciem, żeby wszystkie składniki się przegryzły.
Miałam problem z nazwą zupy. Do tej pory mam mieszane uczucia czy właściwie podpisałam przepis...no cholera żurem to nie jest, barszczem ...przez grzybki i można powiedzieć ,że coś z barszczu ma.....zupa ziemniaczano-grzybowa.....ale zakwas jest w niej........,itd.
To teraz zagadka. Co kucharz miał na myśli?;) Może ktoś doradzi jak tą moją zupinę nazwać? Mogę tylko powiedzieć, że jest rewelacyjna.