Zakręcona drożdżówka

Zakręcona drożdżówka

Zdjęcie - Zakręcona drożdżówka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Taką zakręconą drożdżówkę już kiedyś robiłam..tą drożdżówkę zrobiłam specjalnie na konkurs .. i tym razem zrobiłam z innego ciasta drożdżowego, które rośnie w lodówce...a nadzienie to marmolada i troszkę serka waniliowego takie samo jak i bułeczki...Na święta zrobię też taką drożdżówkę, ale z makiem..Polecam..

  • 50 dkg mąki
  • 3,5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. kwaśnej śmietany
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • dowolne nadzienie [ u mnie marmolada ]

Do mleka wkruszyć drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki .Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, resztę cukru, dodać jajka , margarynę ,śmietanę,wlać drożdże i mleko, i wymieszać wszystko.Wyrobić ciasto, przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na około 3 godziny.Następnie ciasto rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować nadzieniem - u mnie marmolada różana i na wierzch trochę serka waniliowego .Trochę marmolady zostawić do posmarowania upieczonego ciasta. Najdłuższe boki złożyć do środka , te krótsze też ale tylko końcówki. Utworzony prostokąt rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, pociąć na paski. Każdy pasek chwycić w dłonie i skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc coś na kształt spirali. Każdą taką spiralę układać obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać cukrem pudrem i kroić w plastry.

Kategorie przepisów