Wytrawny placek (galette) z botwinką


Kolejny pomysł na liście botwinki. Wytrawny placek z farszem z botwinki i fety. Bardzo smaczny. Czas chłodnikowy nastał, młode buraczki idą do zupy a liście zostają - przynajmniej u mnie. Są pyszne i można je wykorzystać w wielu daniach. Dzisiaj placek bardzo smakowity i mimo długiego opisu, szybki do przygotowania. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad na gorące dni. Polecam!


Zdjęcie - Wytrawny placek (galette) z botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



składniki

na ciasto
250 g mąki pszennej
115 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka soli morskiej
1 jajko
1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody
+ śmietana kremówka, do posmarowania ciasta - opcjonalnie
do wypełnienia
ok 220 g liści botwinki

1/2 czerwonej cebuli
4-5 ząbków czosnku ( miałam młody)
150 g brązowych pieczarek - użyłam samych kapeluszy bez nóżek
125 g mozzarelli

100 g fety
1 jajko
2 łyżki kefiru lub jogurtu
sól, pieprz


+opcjonalnie parę plasterków chorizo


przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Blachę do pieczenia ułożyć spodem do góry na środkowej półce.


Ciasto - wszystkie składniki wyrobić w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, rozpłaszczyć, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 20 -30 minut.



Przygotować nadzienie:
Liście botwinki umyć, odciąć łodyżki. Łodyżki pokroić w drobne kawałki, osobno pokroić liście. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek w plasterki. Pieczarki umyć, osuszyć, każdy kapelusz pokroić w 3-4 grube plastry.
Na patelni, najlepiej nieprzywierającej, rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić cebulę. Podsmażać, mieszając, aż lekko zmięknie. Dodać pokrojone łodyżki, smażyć 3-4 minuty a następnie dodać liście i pokrojony czosnek. Podsmażać na średnim ogniu tak długo aż liście zwiędną i przestaną być jędrne. Przełożyć do miski.
Patelnię wytrzeć z oliwy, na suchą wrzucić pieczarki. Podsmażać mieszając przez parę minut - pieczarki odparują i lekko się zrumienią. Gotowe dołożyć do miski z botwinką. Zrumienić chorizo i również dodać do miski.

Wymieszać jajko z 2 łyżkami jogurtu, dodać do farszu. Dosypać pokruszoną fetę, wszystko delikatnie wymieszać.


Wyjąć ciasto z lodówki. Ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i cienko rozwałkować na koło o średnicy ok 25 - 30cm. Na ciasto nałożyć pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie masę botwinkową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu.
Brzeg ciasta założyć na farsz. Posmarować ciasto śmietaną (opcjonalnie). Gotowy placek zsunąć na blachę do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok 40 - 50 minut lub do momentu kiedy ciasto będzie złote a farsz się zetnie. Podawać ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!


Zdjęcie - Wytrawny placek (galette) z botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wytrawny placek (galette) z botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wytrawny placek (galette) z botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wytrawny placek (galette) z botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Wytrawny placek (galette) z botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wytrawny placek (galette) z botwinką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kurczak zagrodowy w ziołach prowansalskich z pieczoną dynią

Kurczak zagrodowy w ziołach pr…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szarlotka z pianką budyniową

Szarlotka z pianką budyniową

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Galaretka jabłkowa

Galaretka jabłkowa

figmara figmara
figowe smaki

Czerwone bajgle z burakiem

Czerwone bajgle z burakiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta z warzywami - z cukinią i marchewką

Tarta z warzywami - z cukinią…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Sznycel wołowy z cebulką

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Przepisy z tych kategorii

Sznycel wołowy z cebulką

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Naleśniki z dynią

Naleśniki z dynią

napiecyku napiecyku
napiecyku

Warzywa pieczone z kurczakiem

Warzywa pieczone z kurczakiem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kalafior  z soczewicą

Kalafior z soczewicą

figmara figmara
figowe smaki

Sałatka z pieczonymi warzywami i kaszą

Sałatka z pieczonymi warzywami…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Klopsiki z indyka gotowane na parze
1

Klopsiki z indyka gotowane na…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit