Wytrawny chlebek serowy
Szukałam pomysłu na jakiś dodatek do naszej ulubionej zupy pomidorowej. Ryż i makaron są oczywiście super, ale czasem chce się po prostu czegoś innego. I tym sposobem na naszym stole pojawił się wytrawny chlebek z serem.
Ten chlebek to takie wytrawne ciasto. Pyszne i delikatne, z wilgotny miąższem. Mój chlebek wzbogaciłam szczypiorkiem, kiełbaskami (miałam akurat w domu “frankfurterki”) oraz serem. Oczywiście chlebek upiec można w wersji wegetariańskiej, bez dodatku mięsa.
Warto wybrać ser o zdecydowanym i intensywnym smaku, dlatego np. cheddar będzie tu świetnie pasowała. Połowa startego na grubych oczkach sera trafia do samego ciasta, drugą połową posypuję zaś wierzch bochenka- roztopiony, przypieczony cheddar tworzy najlepszą chlebową skórkę na świecie, wierzcie mi!
Co można dodać do wytrawnego chlebka?
Naturalnie do wytrawnego chlebka dodać możecie ulubione składniki np. drobno pokrojoną paprykę, wcześniej ugotowany brokuł, szynkę, suszone pomidory, zioła, ser pleśniowy, oliwki czy ostrą papryczkę… kombinacji jest nieskończenie wiele i zależą przede wszystkim od tego, co akurat mamy w lodówce. Przygotowanie takiego chlebka to doskonały sposób na wykorzystanie lodówkowych zapasów- odrobiny szynki czy kiełbasy jakie akurat zostały nam po obiedzie czy kolacji dzień wcześniej.
Chlebek jeść możecie na ciepło lub zimno, w obu wersjach smakuje wspaniale, dlatego super nadaje się na przyjęcia. Pokrójcie go w plastry i podajcie obok deski serów, jako dodatek do wytrawnego twarożku czy dipów.
Mój bochenek upiekłam w klasycznej foremce “korytku” o wymiarach ok. 25×10 cm.
Składniki:
- mąka pszenna - 2 szklanki
- kwaśna śmietana 18% - 1/2 szklanki
- olej rzepakowy - 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda - 1/2 łyżeczki
- cukier - 1 łyżka
- sól - 1/2 łyżeczki
- ser - 100g, starty na grubych oczkach
- jajko - 2 szt
- kiełbaski - 4 szt, frankfurterki
- szczypior - 4 łyżki, posiekany
Przygotowanie:Przepis - Wydrukuj przepis
- Do miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i sól. Wymieszaj.
- Dodaj “mokre” składniki: jajka, śmietanę i olej. Wymieszaj.
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolej nieco (kilka łyżek) mleka.
- Do ciasta dodaj drobno posiekany szczypior, połowę sera (tartego) i pokrojone na ok. 1 cm kawałki kiełbaski. Wymieszaj.
- Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem/ wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
- Wierzch posyp resztą tartego sera.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 45 minut.