Wytrawne placuszki z ricotty
W tym roku lato nas rozpieszcza i trwa w najlepsze. Ciepłe wieczory aż proszą się o oprawę we włoskim stylu. Polecam więc kieliszek czerwonego wina (na odprężenie), sałatkę z pomidorów (teraz są aż słodkie!), a do tego lekkie placuszki z ricotty i dojrzewającego sera- np. parmezanu czy grana padano.
Przygotowanie tych placuszków to mgnienie oka- wystarczy połączyć mleczną w smaku ricottę z jajkiem, świeżo utartym serem i odrobiną mąki, by połączyła wszystkie składniki w całość. Rozgrzana patelnia, kropelka oleju i smażymy!
Gotowe placuszki proponuję posypać jeszcze przed podaniem odrobiną utartego sera. I pamiętajcie, jemy je od razu po usmażeniu, koniecznie na ciepło!
Proporcje na ok. 10 placuszków
Składniki- ricotta - 1 opakowanie (250g)
- ser dojrzewajacy (np. parmezan, grana padano) - 2-3 łyżki, świeżo tarty na małych oczkach tarki
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 2 łyżki
- sól - szczypta
- olej do smażenia - 1 łyżka
- pomidory, oliwa, bazylia - do podania
W misce połącz ricottę, świeżo utarty ser, jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj, dopraw szczyptą soli. Powstanie dość gęste ciasto.
Rozgrzej dużą patelnię, a na niej odrobinę tłuszczu (łyżka z powodzeniem wystarczy na całe smażenie). Łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż, aż lekko zbrązowieje, a następnie bardzo (!) delikatnie przekładaj placuszki na drugą stronę i ponownie smaż na ciemno złoty kolor.
Podawaj na ciepło, obsypane odrobiną tartego sera, w towarzystwie świeżych pomidorów z oliwą i bazylią.