Wytrawne placuszki z ricotty

Wytrawne placuszki z ricotty

Zdjęcie - Wytrawne placuszki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wytrawne placuszki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym roku lato nas rozpieszcza i trwa w najlepsze. Ciepłe wieczory aż proszą się o oprawę we włoskim stylu. Polecam więc kieliszek czerwonego wina (na odprężenie), sałatkę z pomidorów (teraz są aż słodkie!), a do tego lekkie placuszki z ricotty i dojrzewającego sera- np. parmezanu czy grana padano.

Zdjęcie - Wytrawne placuszki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wytrawne placuszki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie tych placuszków to mgnienie oka- wystarczy połączyć mleczną w smaku ricottę z jajkiem, świeżo utartym serem i odrobiną mąki, by połączyła wszystkie składniki w całość. Rozgrzana patelnia, kropelka oleju i smażymy!

Zdjęcie - Wytrawne placuszki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wytrawne placuszki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gotowe placuszki proponuję posypać jeszcze przed podaniem odrobiną utartego sera. I pamiętajcie, jemy je od razu po usmażeniu, koniecznie na ciepło!

Zdjęcie - Wytrawne placuszki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wytrawne placuszki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 10 placuszków

Zdjęcie - Wytrawne placuszki z ricotty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz ricottę, świeżo utarty ser, jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj, dopraw szczyptą soli. Powstanie dość gęste ciasto.

Rozgrzej dużą patelnię, a na niej odrobinę tłuszczu (łyżka z powodzeniem wystarczy na całe smażenie). Łyżką nakładaj porcje ciasta. Smaż, aż lekko zbrązowieje, a następnie bardzo (!) delikatnie przekładaj placuszki na drugą stronę i ponownie smaż na ciemno złoty kolor.

Podawaj na ciepło, obsypane odrobiną tartego sera, w towarzystwie świeżych pomidorów z oliwą i bazylią.

Kategorie przepisów