Wytrawne muffiny z cheddarem
Te wytrawne babeczki upiekłam jako dodatek do zupy. Świetnie zastąpiły poczciwe grzanki. Proponuję podawać je lekko jeszcze ciepłe, choć i na zimno są niczego sobie. Ich smak urozmaicić mogą świeże zioła, papryka, suszone pomidory, oliwki albo ulubiona szynka.
Przepis z food.com.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Wytrawne muffiny z cheddarem Składniki
- mleko - 1 szklanka
- masło - 3 łyżki, roztopionego i schłodzonego
- jajko - 1 szt
- mąka pszenna - 1 i 3/4 szklanki
- pieprz cayenne - szczypta
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- ser - cheddar, 3/4 szklanki, tarty
- szczypior - 2 łyżki, posiekany
W misce wymieszaj mleko, jajko, masło. W drugiej- suche składniki. Krótko wymieszaj oba rodzaje składników. Ciastem wypełnij foremki do 2/3 wysokości, piecz w 180 oC przez ok. 20-25 minut.