Wytrawne drożdżówki
Na co dzień pokazuję tutaj swoje przepisy, ale od jakiegoś czasu małą tradycją jest, że raz na miesiąc piekę wspólnie z innymi blogerami coś pysznego z zaproponowanego przez Amber lub jej gości. Co prawda z braku czasu we wrześniu opuściłam jedną wspólną wirtualną piekarnię, ale w październiku nie odpuszczę, bo propozycja mi się bardzo spodobała.
To wytrawne bułeczki, czyli coś w rodzaju mini focacci lub po prostu bułeczek z farszem wyłożonym z wierzchu. Przepis pochodzi z książki Liski (Elizy Mórawskiej) – „O chlebie”. Liska proponuje piec drożdżówki z ulubionymi dodatkami i podobnie zaproponowała Amber. To tym bardziej mi się spodobało, bo lubię jednak w kuchni robić po swojemu
Postawiłam na trochę jesienne smaki, do tego słodko-słone, w końcu to jednak drożdżówki.
Pierwsze bułeczki są z kawałkami gruszki, plastrami francuskiego sera pleśniowego oraz gorzką czekoladą. Po upieczeniu ozdobiłam je dodatkowo miętą.
Drugie natomiast są z karmelizowaną cebulą, figami i sezamem.
Obie wersje pyszne i godne polecenia!
Drożdżowe wytrawne bułeczki na blogach:
Codziennik kuchenny
Foodnotes
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Stare gary
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Poniżej przepis z moją drobną modyfikacją
Wytrawne drożdżówki Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min. Porcje: 6-8 Składniki
- 15 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 150 ml wody
- 50 g twarogu, śmietany lub jogurtu
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 łyżeczka soli
- Dodatki I:
- gruszka
- gorzka czekolada
- ser pleśniowy
- Dodatki II:
- karmelizowana cebula
- figa
- sezam
- Wierzch:
- jajko + łyżeczka mleka
- Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Kiedy się rozpuszczą, łączymy je z letnią z wodą, jogurtem, solą i stopniowo wsypujemy mąkę.
- Ręcznie lub mikserem zagniatamy ciasto. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Ciasto dzielimy 6-8 części, formujemy kulki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.
- Z kulek formujemy bułeczki. Jeśli będzie lepkie wystarczy posmarować dłonie i ciasto oliwą.
- Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy kilkucentymetrowe odstępy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
- W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienia spodem kieliszka lub szklanki. Do wgłębienie wykładamy ulubione dodatki.
- Z wierzchu ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego pieca.
- Pieczemy 15-20 minut w 200ºC. Następnie studzimy na kuchennej kratce.