Wytrawne drożdżówki

Wytrawne drożdżówki

Zdjęcie - Wytrawne drożdżówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na co dzień pokazuję tutaj swoje przepisy, ale od jakiegoś czasu małą tradycją jest, że raz na miesiąc piekę wspólnie z innymi blogerami coś pysznego z zaproponowanego przez Amber lub jej gości. Co prawda z braku czasu we wrześniu opuściłam jedną wspólną wirtualną piekarnię, ale w październiku nie odpuszczę, bo propozycja mi się bardzo spodobała.

To wytrawne bułeczki, czyli coś w rodzaju mini focacci lub po prostu bułeczek z farszem wyłożonym z wierzchu. Przepis pochodzi z książki Liski (Elizy Mórawskiej) – „O chlebie”. Liska proponuje piec drożdżówki z ulubionymi dodatkami i podobnie zaproponowała Amber. To tym bardziej mi się spodobało, bo lubię jednak w kuchni robić po swojemu

Postawiłam na trochę jesienne smaki, do tego słodko-słone, w końcu to jednak drożdżówki.

Pierwsze bułeczki są z kawałkami gruszki, plastrami francuskiego sera pleśniowego oraz gorzką czekoladą. Po upieczeniu ozdobiłam je dodatkowo miętą.

Drugie natomiast są z karmelizowaną cebulą, figami i sezamem.

Obie wersje pyszne i godne polecenia!

Drożdżowe wytrawne bułeczki na blogach:
Codziennik kuchenny
Foodnotes
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Stare gary
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne

Poniżej przepis z moją drobną modyfikacją

Zdjęcie - Wytrawne drożdżówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wytrawne drożdżówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wytrawne drożdżówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wytrawne drożdżówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wytrawne drożdżówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wytrawne drożdżówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wytrawne drożdżówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wytrawne drożdżówki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wytrawne drożdżówki Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 20 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min. Porcje: 6-8 Składniki

  • 15 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 150 ml wody
  • 50 g twarogu, śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżeczka soli
  • Dodatki I:
  • gruszka
  • gorzka czekolada
  • ser pleśniowy
  • Dodatki II:
  • karmelizowana cebula
  • figa
  • sezam
  • Wierzch:
  • jajko + łyżeczka mleka
Przepis
  1. Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Kiedy się rozpuszczą, łączymy je z letnią z wodą, jogurtem, solą i stopniowo wsypujemy mąkę.
  2. Ręcznie lub mikserem zagniatamy ciasto. Przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Ciasto dzielimy 6-8 części, formujemy kulki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut.
  4. Z kulek formujemy bułeczki. Jeśli będzie lepkie wystarczy posmarować dłonie i ciasto oliwą.
  5. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy kilkucentymetrowe odstępy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
  6. W wyrośniętych bułeczkach robimy wgłębienia spodem kieliszka lub szklanki. Do wgłębienie wykładamy ulubione dodatki.
  7. Z wierzchu ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego pieca.
  8. Pieczemy 15-20 minut w 200ºC. Następnie studzimy na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów