Wytrawne bułeczki z piwem
Nie żebym namawiała od rana do alkoholu, ale … dla tych pysznych, lekkich bułeczek zrobię wyjątek! Do wypieku bułeczek użyłam piwa i kilku dodatków smakowych (które jednak możecie zamieniać według własnego uznania) : czarnuszki, czosnku, suszonych ziół.
Bułeczki są miękkie, lekkie,pełne smaku i naprawdę nie trudne w przygotowaniu.
Z podanych proporcji upieczecie ok. 8-10 bułeczek (nie bójcie się, że ciasta nie jest zbyt dużo, bardzo ładnie wyrośnie przed i w trakcie pieczenia).
Składniki:- woda - 1/2 szklanki
- piwo - 1/2 szklanki, jasne
- śmietanka kremówka - 2 łyżki
- drożdże instant - 1 opakowanie (7 g)
- masło - 50 g, miękkie
- jajko - 1 szt + do posmarowania wierzchu
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 1/2 łyżeczki
- mąka pszenna - 3 i 1/2 - 4 szklanki
- dodatki
- czarnuszka - 2 łyżeczki
- czosnek - 1 ząbek
Letnią wodę, piwo (w temp. pokojowej), śmietankę, cukier i drożdże wymieszaj i odstaw na 10 minut.
Dodaj mąkę (zacznij od 3i 1/2 szklanki i stopniowo w razie konieczności dodaj więcej), jajko, sól. Wyrób gładkie ciasto (najwygodniej robić to robotem kuchennym wyposażonym w „hak” do wyrabiania ciasta). Do wstępnie wyrobionego ciasta dodaj miękkie masło i dodatki smakowe: przeciśnięty przez praskę czosnek, czarnuszkę, ulubione zioła (np. łyżeczkę oregano czy mieszanki prowansalskiej).
Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 porcji, z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na kolejnych 40 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem, na wierzchu natnij (ostrym nożem, szybkim ruchem) każdą bułeczkę.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz, aż bułeczki ładnie się zarumienią, ok. 25 minut. Podawaj lekko ostudzone.