Wulkan czekoladowo-kawowy
A dziś znowu czekoladowo i znowu od Nigelli. Tym razem ciekawe ciacho babka o strukturze piankowej, wypełnione orzechami, polane kawowym sosem i zwieńczone karmelizowanym cukrem. Połączenie smaków w tym cieście jest idealne. Wynagradza ono wspaniale czas poświęcony przygotowaniu i upieczeniu tego smakołyku.
Wulkan czekoladowo-kawowy*:Cafe creme:
Ciasto:
Polewa i wypełnienie:
Cafe cremeW małym garnuszku podgrzewam kremówkę.W misce ucieram żółtka z cukrem i rozpuszczalnym espresso. Następnie dodaje ciepłą kremówkę i dokładnie mieszam aby składniki się połączyły. Całość przelewam do z powrotem do garnuszka i gotuję na średnim płomieniu do czasu aż sos wyraźnie zgęstnieje. Gotowy sos przelewam do miski i odstawiam do wystygnięcia.
CiastoW dużej misce mieszam 200 g cukru, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. W drugiej misce mieszam żółtka, olej, wodę i wanilię. Mieszankę przelewam do suchych składników i mieszam dokładnie do czasu aż masa stanie się gładka, a składniki dokładnie się połączą.Białka ubijam na sztywno, kiedy są już porządnie ubite stopniowo dodaje pozostałe 100 g cukru i dalej ubijam. Gotową sztywną pianę dodaje w trzech porcjach do przygotowanej wcześniej masy, dokładnie, ale delikatnie mieszam. Gotowa masę przelewam do formy z kominem wysmarowanej masłem. Piekę w 180 st ( wstawiam na nagrzaną wcześniej dużą blachę do pieczenia) ok 40 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzę ok 20 min w formie, następnie przekładam je na kratke kuchenną i studzę do końca.
Wystudzona babkę przekładam na talerz z wysokim brzegiem, skrapiam likierem lub rumem. Otwór w babce wypełniam posiekanymi orzechami włoskimi, całość polewam sosem kawowym. Wierzch posypuję cukrem demerara, karmelizuje go przy pomocy palnika do Creme Brulee.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. 'Jak być domową boginią'.
Wulkan czekoladowo-kawowy*:Cafe creme:
- 225 ml śmietany kremówki
- 6 dużych żółtek
- 3 łyżki jasnego cukru muscovado
- 1 łyżka rozpuszczalnego espresso
Ciasto:
- 300 g cukru
- 140 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 4 duże jajka (żółtka oddzielone od białek) + 2 białka
- 125 ml oleju roślinnego
- 125 ml wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa i wypełnienie:
- ok 12 łyżeczek likieru Tia Maria lub rumu
- 125 g posiekanych orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru demerara
Cafe cremeW małym garnuszku podgrzewam kremówkę.W misce ucieram żółtka z cukrem i rozpuszczalnym espresso. Następnie dodaje ciepłą kremówkę i dokładnie mieszam aby składniki się połączyły. Całość przelewam do z powrotem do garnuszka i gotuję na średnim płomieniu do czasu aż sos wyraźnie zgęstnieje. Gotowy sos przelewam do miski i odstawiam do wystygnięcia.
CiastoW dużej misce mieszam 200 g cukru, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. W drugiej misce mieszam żółtka, olej, wodę i wanilię. Mieszankę przelewam do suchych składników i mieszam dokładnie do czasu aż masa stanie się gładka, a składniki dokładnie się połączą.Białka ubijam na sztywno, kiedy są już porządnie ubite stopniowo dodaje pozostałe 100 g cukru i dalej ubijam. Gotową sztywną pianę dodaje w trzech porcjach do przygotowanej wcześniej masy, dokładnie, ale delikatnie mieszam. Gotowa masę przelewam do formy z kominem wysmarowanej masłem. Piekę w 180 st ( wstawiam na nagrzaną wcześniej dużą blachę do pieczenia) ok 40 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzę ok 20 min w formie, następnie przekładam je na kratke kuchenną i studzę do końca.
Wystudzona babkę przekładam na talerz z wysokim brzegiem, skrapiam likierem lub rumem. Otwór w babce wypełniam posiekanymi orzechami włoskimi, całość polewam sosem kawowym. Wierzch posypuję cukrem demerara, karmelizuje go przy pomocy palnika do Creme Brulee.
Smacznego
* Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. 'Jak być domową boginią'.