Wrapy z dipem łososiowym
Wrapy piątkowe, czyli rybne. Właściwie to warzywne, ale z dipem z łososiem z puszki. O różowym i czerwonym łososiu pisałam już dawno, dawno i to, o ironio!, również przy okazji wrapów z pastą rybną. Jakoś o tym zapomniałam i dzięki temu wyczarowałam nieco inne smarowidło z gorbuszy, czyli z różowego łososia. Oba przepisy są równie udane – ten poprzedni jest nieco prostszy pod każdym względem.
Nie będę się rozpisywać nad wyrafinowanym smakiem ryby z puszki, bo świadczyłoby to bardziej o nadmiernej egzaltacji niż o rozbudzonym systemie receptorów smakowych… Jest październik, a to dla mnie bardzo sentymentalny czas. Tęskno mi za złotą, polską jesienią i denerwują mnie irlandzkie liście na drzewach, które usychają zielone i spadają bez podarowania nam ferii barw. Nie każdego roku się tak dzieje. Są lata, że mamy prawdziwe Indian summer, ale w tym roku jakoś próżno szukać tych barw, którymi jesień słynie.
Tęsknię za stosami różnobarwnych liści, które pokrywają alejki parkowe. Tęsknię za ostatnimi naprawdę ciepłymi dniami. Tęsknię za zapachem beskidzkich szlaków. Czasem nawet za rajdową grochówką zdarza mi się zatęsknić. Słucham muzyki, przy której drgają słowiańskie struny w mojej duszy. Szczególnie te kawałki, których słuchałam jeszcze w szkole średniej. I jakoś lżej robi się na sercu. Pogodniej ruszam w deszczową rzeczywistość zielonej wyspy…
WRAPY Z DIPEM ŁOSOSIOWYMDip:
- 120 g serka Philadelphia
- 60 ml kwaśnej śmietany
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- ½ łyżeczki musztardy Dijon
- sok z ½ cytryny
- 1 puszka różowego łososia (gorbuszy) – ok. 200 g
- świeżo zmielony pieprz
- papryka (słodka lub ostra – wg uznania)
oraz:
- 4 pełnoziarniste wrapy
- 2 marchewki
- ½ ogórka wężowego
- 2 garści liści sałatowych
Odcedzoną z zalewy rybę przekładamy do miski i rozdrabniamy. Mieszamy z serkiem Philadelphia, kwaśną śmietaną, ziołami i musztardą. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i papryką.
Marchewki obieramy i wraz z ogórkiem kroimy w słupki. Sałatę myjemy i osuszamy. Wrapy podgrzewamy w mikrofalówce (nie jest to konieczne), na każdym rozsmarowujemy dip łososiowy, układamy sałatę i warzywa, a następnie zwijamy. Przed podaniem każdy wrap kroimy na 3 części.