Wrapy z dipem łososiowym

Zdjęcie - Wrapy z dipem łososiowym – U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wrapy piątkowe, czyli rybne. Właściwie to warzywne, ale z dipem z łososiem z puszki. O różowym i czerwonym łososiu pisałam już dawno, dawno i to, o ironio!, również przy okazji wrapów z pastą rybną. Jakoś o tym zapomniałam i dzięki temu wyczarowałam nieco inne smarowidło z gorbuszy, czyli z różowego łososia. Oba przepisy są równie udane – ten poprzedni jest nieco prostszy pod każdym względem.

Nie będę się rozpisywać nad wyrafinowanym smakiem ryby z puszki, bo świadczyłoby to bardziej o nadmiernej egzaltacji niż o rozbudzonym systemie receptorów smakowych… Jest październik, a to dla mnie bardzo sentymentalny czas. Tęskno mi za złotą, polską jesienią i denerwują mnie irlandzkie liście na drzewach, które usychają zielone i spadają bez podarowania nam ferii barw. Nie każdego roku się tak dzieje. Są lata, że mamy prawdziwe Indian summer, ale w tym roku jakoś próżno szukać tych barw, którymi jesień słynie.

Tęsknię za stosami różnobarwnych liści, które pokrywają alejki parkowe. Tęsknię za ostatnimi naprawdę ciepłymi dniami. Tęsknię za zapachem beskidzkich szlaków. Czasem nawet za rajdową grochówką zdarza mi się zatęsknić. Słucham muzyki, przy której drgają słowiańskie struny w mojej duszy. Szczególnie te kawałki, których słuchałam jeszcze w szkole średniej. I jakoś lżej robi się na sercu. Pogodniej ruszam w deszczową rzeczywistość zielonej wyspy…

Zdjęcie - Wrapy z dipem łososiowym – U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

WRAPY Z DIPEM ŁOSOSIOWYM

Dip:

  • 120 g serka Philadelphia
  • 60 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki musztardy Dijon
  • sok z ½ cytryny
  • 1 puszka różowego łososia (gorbuszy) – ok. 200 g
  • świeżo zmielony pieprz
  • papryka (słodka lub ostra – wg uznania)

oraz:

  • 4 pełnoziarniste wrapy
  • 2 marchewki
  • ½ ogórka wężowego
  • 2 garści liści sałatowych

Odcedzoną z zalewy rybę przekładamy do miski i rozdrabniamy. Mieszamy z serkiem Philadelphia, kwaśną śmietaną, ziołami i musztardą. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, pieprzem i papryką.

Marchewki obieramy i wraz z ogórkiem kroimy w słupki. Sałatę myjemy i osuszamy. Wrapy podgrzewamy w mikrofalówce (nie jest to  konieczne), na każdym rozsmarowujemy dip łososiowy, układamy sałatę i warzywa, a następnie zwijamy. Przed podaniem każdy wrap kroimy na 3 części.

Zdjęcie - Wrapy z dipem łososiowym – U stóp Benbulbena - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placuszki ziemniaczano-marchewkowe
1

Placuszki ziemniaczano-marchew…

figmara figmara
figowe smaki

Potrawka z fasoli

Potrawka z fasoli

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Sałatka Szopska
1

Sałatka Szopska

napiecyku napiecyku
napiecyku

Peanut butter cookie dough z ciecierzycy

Peanut butter cookie dough z c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Camembert z czosnkiem i rozmarynem
1

Camembert z czosnkiem i rozmar…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Bananowe placki z jagodami

Bananowe placki z jagodami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Sos polski

Sos polski

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ryż po marokańsku z warzywami
2

Ryż po marokańsku z warzywami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kotlety siekane z indyka
2

Kotlety siekane z indyka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Makaron z kiełbasą w serowym sosie
1

Makaron z kiełbasą w serowym s…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu