Wiśnie na ostro z chrzanem
Przetwarzając nadmiar wiśni szukałam czegoś nowego i znalazłam :)
Przepis Alidab:
Składniki:
80 dag wiśni
1 nieduży korzeń chrzanu
Zalewa:
pól szklanki octu (dałam 10%)
pól literatki wody (dałam pół szklanki)
1 szklanka cukru
4-5 goździków
szczypta gorczycy
Wiśnie wydrylować, dać do naczynia lub słoja.
Korzeń chrzanu umyć w zimnej wodzie, jak jest niezbyt jędrny, to wcześniej namoczyć w bardzo zimnej wodzie. Obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na cienkie długie paseczki (wstążki).
Z podanych składników ugotować zalewę dodając do niej pokrojony chrzan.
Chwilę pogotować (ok. 5 min.)
Gorącą marynatą zalać wiśnie i zostawić do następnego dnia. Tak postępujemy przez kolejne 3 dni (zlewamy zalewę, gotujemy i zalewamy nią wiśnie).
Po trzech dniach takiej "zabawy" wiśnie przekładamy do małych słoiczków ( takich np. po chrzanie) i chwilę (ok.5 min) pasteryzujemy.
Tak przygotowane wiśnie są doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa i jednocześnie ciekawą i apetyczną dekoracją...:)))
Przepis pochodzi z bardzo wiekowego czasopisma "Gospodyni"