Wiśnie na ostro z chrzanem

Zdjęcie - Wiśnie na ostro z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przetwarzając nadmiar wiśni szukałam czegoś nowego i znalazłam :)

Przepis Alidab:

Składniki:
80 dag wiśni
1 nieduży korzeń chrzanu

Zalewa:
pól szklanki octu (dałam 10%)
pól literatki wody (dałam pół szklanki)
1 szklanka cukru
4-5 goździków
szczypta gorczycy

Wiśnie wydrylować, dać do naczynia lub słoja.

Korzeń chrzanu umyć w zimnej wodzie, jak jest niezbyt jędrny, to wcześniej namoczyć w bardzo zimnej wodzie. Obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na cienkie długie paseczki (wstążki).

Z podanych składników ugotować zalewę dodając do niej pokrojony chrzan.
Chwilę pogotować (ok. 5 min.)
Gorącą marynatą zalać wiśnie i zostawić do następnego dnia. Tak postępujemy przez kolejne 3 dni (zlewamy zalewę, gotujemy i zalewamy nią wiśnie).

Zdjęcie - Wiśnie na ostro z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po trzech dniach takiej "zabawy" wiśnie przekładamy do małych słoiczków ( takich np. po chrzanie) i chwilę (ok.5 min) pasteryzujemy.

Tak przygotowane wiśnie są doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa i jednocześnie ciekawą i apetyczną dekoracją...:)))

Przepis pochodzi z bardzo wiekowego czasopisma "Gospodyni"

Zdjęcie - Wiśnie na ostro z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wiśnie na ostro z chrzanem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów

Podobne przepisy