Wiosenna sałatka ze szparagami

Wiosenna sałatka ze szparagami

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ze szparagami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Sałatka z sezonowych warzyw. Pyszna i chrupiącą. Zrobiona z kilku składników.
Idealnie sprawdzi się na grilla, ale nie tylko. Ja zrobiłam na kolację.
Jest to też, dobry sposób na wykorzystanie szparagów.
Polecam, spróbujcie.




Składniki:
1 sałata rzymska
250 g. szparagów
3 jajka
pęczek rzodkiewki
100 g. szynki konserwowej
3 łyżki posiekanego szczypiorku


Sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz


Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.


Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki i ugotować
w osolonej wodzie. Moje były cienkie, gotowałam tylko 5 minut.
Po ugotowaniu pokroić na mniejsze kawałki.


Szynkę i rzodkiewkę pokroić w kostkę. Sałatę przekroić wzdłuż na pół,
a następnie na mniejsze kawałki.
Wszystko przełożyć do miski. Dodać szczypiorek.

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ze szparagami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ze szparagami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i jogurt.
Przyprawić solą i pieprzem
Wymieszać i dodać do miski ze składnikami na sałatkę.
Wszystko razem wymieszać. Jeśli trzeba przyprawić solą i pieprzem.



Zdjęcie - Wiosenna sałatka ze szparagami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ze szparagami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ze szparagami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

















Kategorie przepisów