Wiosenna sałatka z tuńczykiem

Wiosenna sałatka z tuńczykiem

 

Zdjęcie - Wiosenna sałatka z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ta wiosenna sałatka jest smaczna, kolorowa i idealna na półmisek – świetnie wygląda i równie dobrze smakuje! Można podawać jako danie samodzielne.

Składniki na wiosenną sałatkę z tuńczykiem:

  • 1 szklanka ryżu (ugotowanego)
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (odsączonego)
  • 4 jajka na twardo (pokrojone w ćwiartki)
  • 50 g suszonych pomidorów (pokrojonych na małe kawałki)
  • 100 g świeżego szpinaku (do dekoracji)
  • 4-5 szparagów (ugotowanych lub grillowanych)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku


Zdjęcie - Wiosenna sałatka z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie wiosenną sałatkę z tuńczykiem:

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia.
Tuńczyka odsącz z nadmiaru płynu.
Ugotuj jajka na twardo (około 10 minut gotowania) i pokrój na ćwiartki.
Pokrój suszone pomidory na małe kawałki.
Szparagi ugotuj lub grilluj przez kilka minut, aż będą miękkie, a następnie pokrój na kawałki.
Składanie sałatki:
Na dużym półmisku ułóż ugotowany ryż jako bazę.
Na ryżu rozłóż równomiernie tuńczyka, kawałki suszonych pomidorów, jajka na twardo, pokrojone szparagi.
Dekoracja:
Całość udekoruj świeżymi liśćmi szpinaku, układając je na wierzchu sałatki lub wokół niej.
Dressing:
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku. Polej dressingiem sałatkę tuż przed podaniem.
Podanie:
Sałatkę podawaj jako danie główne lub na przyjęcie. Możesz podać ją od razu lub schłodzić w lodówce przez 30 minut przed podaniem.

 

Zdjęcie - Wiosenna sałatka z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wiosenna sałatka z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka z tuńczykiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów