Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu

Zdjęcie - Wigilijny kompot z suszu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kompot z suszonych owoców to dla niektórych osób dodatek obowiązkowy na wigilijnym stole. Część osób uwielbia jego charakterystyczny wędzony posmak, ale są też tacy, co za nim nie przepadają. Dzięki naszej nowej recepturze każdy będzie mógł spróbować świątecznego napoju. Będzie on lekko słodki i niesamowicie przyjemny w odbiorze.

Korzenne przyprawy nie muszą grać pierwszych skrzypiec wyłącznie w pierniku, sprawdź, jak przyrządzić kompot z suszu. Dodaj do niego kilka przypraw, a aromat napoju rozejdzie się po całym domu, tworząc prawdziwy świąteczny klimat. Kompot warto zrobić dzień wcześniej i umieścić w lodowce. Podany następnego dnia będzie miał jeszcze więcej walorów smakowo-zapachowych. Potrawy takie jak kutia, uszka, krokiety z kapustą i grzybami czy piernik też możesz przygotować z wyprzedzeniem. Sprawdź też wigilijny kompot z suszonych owoców z fasolą.

Zdjęcie - Wigilijny kompot z suszu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Kompot
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 40 min.
Kalorie: 210 kcal

Kompot z suszonych owoców to dla niektórych dodatek obowiązkowy na wigilijnym stole. Część osób uwielbia charakterystyczny wędzony posmak.

Składniki:

  • 4 L zimnej wody

  • 1 kg okrojonych suszonych owoców: śliwek, gruszek, moreli, jabłek w jednakowych proporcjach

  • sok wyciśnięty z cytryny

  • cukier w ilości do smaku

Sposób przygotowania:

  • Najpierw umyj suszone owoce, a potem włóż je do sporego garnka. Zalej je wodą i mocz przez około 30 minut.
  • Po upływie wyznaczonego czasu wszystko zagotuj. Wsyp odrobinę cukru – nie za dużo, ponieważ słodycz z owoców jeszcze „wyjdzie”.
  • Kompot gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut, aż owoce zrobią się miękkie, ale nie będą się rozpadać.
  • Świąteczny napój dopraw jeszcze sokiem z cytryny i odstaw na 2-3 godziny. Następnie przelej go do dzbanków, a do środka dodaj owoce z gotowania. Smacznego.


ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Uwagi:

  • Owoce możesz namoczyć także z innymi składnikami np. skórką pomarańczową, goździkami, anyżem i laską cynamonu. Z nimi kompot zyska na smaku i będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Jeżeli kupujesz gotową mieszankę na kompot, sprawdź, czy nie zawiera wędzonych śliwek. Ich smak zakamufluje pozostałe dodatki. Do kompotu możesz też wrzucić jabłko, które świetnie podkreśli słodycz napoju. Wystarczy, że świeży owoc pokroisz w ósemki i dodasz do kompotu pod koniec gotowania.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Kategorie przepisów