Wigilijny kompot z suszu

Wigilijny kompot z suszu
Zdjęcie - Wigilijny kompot z suszu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To kolejna symboliczna potrawa,która musi pojawić się na wigilijnym stole.Owoce są symbolem płodności i witalności.I tak:
-jabłka symolizuja miłość,zgodę i zdrowie
-gruszki są gwarantem długowieczności
-śliwki odpędzają złe moce,a kompot ze śliewek lub potrawy z ich dodatkiem miały zapewnić pomyślność i szczęście.Podczas wigilijnej wieczerzy należy skosztować każdej potrawy,by w nadchodzącym roku niczego nam nie zabrakło.
Pij dużo kompotu podczas światecznego biesiadowania,bo to świetne źródło błonnika pokarmowego,przyspiesza perystaltykę jelit,poprawia trawienie oraz daje szybsze uczucie sytości.Nie dosładzaj kompotu cukrem,ani tak jest bardzo kaloryczny bez jego dodatku,niech słodycz płynie z samych suszonych owoców.Ewentualnie dodaj trochę miodu.

Składniki:

300 g suszonych owoców:śliwki,jabłka,gruszki,morele
3-4 suszone figi
Zdjęcie - Wigilijny kompot z suszu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami3-4 plastry pomarańczy
4-5 goźdków
1/2 łyzeczki cynamonu lub laska cynamonu
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki miodu
2 l wody

Wykonannie:
  • owoce na noc zalać zimną wodą
  • nazajutrz dodać przyprawy,miód i całość zagotować.Dodać sok z cytryny.Gotować dosłownie kilka minut i garnek zestawic z płyty grzejnej,by owoce się nie rozgotowały.Dodać plasterki pomarańczy obrane ze skórki ( goryczka!)
  • podawać mocno schłodzony z owocami
WSZYSTKIM CZYTELNIKOM

ŻYCZĘ SMACZNYCH I RADOSNYCH ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA!

Kategorie przepisów