Wigilijny barszcz

Wigilijny barszcz

Barszcz czerwony z buraków, to jedno z dań wigilijnych, który w większości gości na polskim stole wigilijnym. Ja podaję czysty barszcz jarski przecedzony i przeważnie serwuję z pasztecikami lub tradycyjnie z uszkami z grzybów.

Wigilijny barszcz, to tradycja i nie może go zabraknąć wśród potraw wigilijnych.

Zdjęcie - Wigilijny barszcz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 200 g włoszczyzny
  • 3-4 grzybki suszone
  • ok. 1,5 l wody
  • 1/3 l zakwas burakowy
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta majeranku
  • sól
  • cukier

Składniki na zakwas burakowy:

  • 1 kg buraków
  • 2 l wody
  • 50 g chleba razowego

Wykonanie:

  1. Buraki umyć, pokroić w cienkie plastry, włożyć do szklanego lub kamiennego naczynia.
  2. Zalać przegotowaną, ciepłą  wodą i dodać kawałki chleba razowego ze skórką.
  3. Przykryć pergaminem, nakłuć papier i odstawić w temp. pokojowej na 2-3 dni.
  4. Gotowy przelać do słoików, szczelnie zamknąć.

Zdjęcie - Wigilijny barszcz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie barszczu:

  1. Grzyby przepłukać, zalać wrzącą wodą i odstawić na 2 godziny.
  2. Buraki dokładnie umyć i w osobnym naczyniu ugotować w łupinach.
  3. Obrać i umyć włoszczyznę, zalać 1,5 l wody, dodać grzyby i gotować do miękkości.
  4. Następnie przecedzić i do wywaru dodać ugotowane, starte buraki, zagotować.
  5. Barszcz doprawić roztartym czosnkiem, solą, cukrem i kwasem burakowym.
  6. Przed podaniem przecedzić, posypać odrobiną majeranku.
  7. Podawać z uszkami lub pasztecikami.

Smacznego ?

Zdjęcie - Wigilijny barszcz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów