Wigilijny barszcz
Barszcz czerwony z buraków, to jedno z dań wigilijnych, który w większości gości na polskim stole wigilijnym. Ja podaję czysty barszcz jarski przecedzony i przeważnie serwuję z pasztecikami lub tradycyjnie z uszkami z grzybów.
Wigilijny barszcz, to tradycja i nie może go zabraknąć wśród potraw wigilijnych.
Składniki:
- 500 g buraków
- 200 g włoszczyzny
- 3-4 grzybki suszone
- ok. 1,5 l wody
- 1/3 l zakwas burakowy
- 2 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
- sól
- cukier
Składniki na zakwas burakowy:
- 1 kg buraków
- 2 l wody
- 50 g chleba razowego
Wykonanie:
- Buraki umyć, pokroić w cienkie plastry, włożyć do szklanego lub kamiennego naczynia.
- Zalać przegotowaną, ciepłą wodą i dodać kawałki chleba razowego ze skórką.
- Przykryć pergaminem, nakłuć papier i odstawić w temp. pokojowej na 2-3 dni.
- Gotowy przelać do słoików, szczelnie zamknąć.
Wykonanie barszczu:
- Grzyby przepłukać, zalać wrzącą wodą i odstawić na 2 godziny.
- Buraki dokładnie umyć i w osobnym naczyniu ugotować w łupinach.
- Obrać i umyć włoszczyznę, zalać 1,5 l wody, dodać grzyby i gotować do miękkości.
- Następnie przecedzić i do wywaru dodać ugotowane, starte buraki, zagotować.
- Barszcz doprawić roztartym czosnkiem, solą, cukrem i kwasem burakowym.
- Przed podaniem przecedzić, posypać odrobiną majeranku.
- Podawać z uszkami lub pasztecikami.
Smacznego ?