Wigilijna zupa grzybowa

Elegancka, aromatyczna i efektowna zupa w nowoczesnym wydaniu.
Zupa idealne na rodzinny obiad lub świąteczną kolację.
Czysta zupa grzybowa to klasyk polskiej kuchni — aromatyczna, klarowna i pełna leśnego smaku. Aby nadać jej wyjątkowego charakteru, proponuję podać ją z mini ravioli grzybowymi.
🍄 Składnikina wigiliją zupę grzybową z mini ravioli grzybowe:
(4 porcje)
Zupa:
- 300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych (podgrzybki, borowiki, pieczarki)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- świeża natka pietruszki do podania
Mini ravioli grzybowe:
- 200 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
- 1 jajko
- 150 g ugotowanych i drobno posiekanych grzybów
- 1 mała cebula, podsmażona
- sól, pieprz, opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła lub oleju do farszu
Jak zrobić wigiliją zupę grzybową z mini ravioli grzybowe?
Farsz do ravioli
1. Podsmaż cebulę na maśle, dodaj drobno posiekane ugotowane grzyby.
2. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
3. Odstaw do ostudzenia.
Ciasto na ravioli
1. W misce wymieszaj mąkę z jajkiem i odrobiną wody, zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
2. Rozwałkuj cienko na grubość ok. 2–3 mm.
Formowanie ravioli
1. Na jednej warstwie ciasta rozłóż niewielkie porcje farszu (ok. 1 łyżeczka).
2. Przykryj drugą warstwą ciasta.
3.Przy pomocy "przyrządu do ravioli" wyciskaj małe pierożki lub radełkiem wycinaj małe prostokąty, jednocześnie zamykając farsz i nadając dekoracyjny brzeg.
4. Odsuń powstałe mini ravioli na podsypaną mąką tacę.
Przygotowanie zupy:
1. Grzyby pokrój w plasterki (świeże) lub rozmroź (mrożone).
2. Na dużym garnku rozpuść masło, zeszklij cebulę i czosnek.
3. Dodaj grzyby i smaż kilka minut.
4. Wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, gotuj 10–15 minut.
5. Usuń liść i ziele, dopraw solą i pieprzem.
Gotowanie ravioli:
1. Delikatnie wrzucaj mini ravioli do gotującej się zupy.
2. Gotuj 3–4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię i będą miękkie.
Podanie
Zupę podawaj gorącą, posypaną świeżą natką pietruszki.
Opcjonalnie możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek lub grzybowego oleju dla aromatu.
✨ Wskazówki:
Ravioli przygotowane radełkiem są szybkie w przygotowaniu i równe, a ich ząbkowane brzegi pięknie dekorują zupę.
Możesz zrobić ravioli wcześniej i przechować w lodówce do momentu gotowania.
Jeśli chcesz bardziej kremowej konsystencji zupy – odlej 1/3 bulionu, zmiksuj na gładko i połącz z resztą zupy.
Ravioli z grzybami smakuje doskonale jako samodzielne danie.