Wigilijna zupa grzybowa
Dzisiaj klasyk wigilijny, czyli bezmięsna zupa grzybowa – na wywarze warzywnym. Taka odkąd pamiętam była u mnie na wigilijnym stole, barszczyk był podawany w pierwszy lub drugi dzień Świąt. A jak jest u Was?
Zapraszam też do przejrzenia innych moich propozycji na zbliżające się Święta!
WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA NA WYWARZE WARZYWNYM
Składniki na 4 porcje:
40 g borowików suszonych
4 marchewki
2 pietruszki
por
kawałek selera
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
kilkanaście ziaren czarnego pieprzu
sól
duża śmietana 18%
makaron
1. Borowiki moczymy przez noc w 2 litrach wody. Wody nie odlewamy i następnego dnia gotujemy w niej grzyby przez ok. 2 godziny na wolnym ogniu przy lekko uchylonej pokrywce.
2. W drugim garnku gotujemy bulion warzywny na włoszczyźnie z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu. W około 2 litrach wody przy lekko uchylonej pokrywce na wolnym ogniu.
3. Przecedzamy bulion i wywar w grzybów i przelewamy do jednego garnka. Grzyby nieco studzimy, kroimy w kostkę lub paski i wrzucamy z powrotem do zupy. Gotujemy jeszcze 15 minut.
4. Gotujemy makaron do zupy. A samą zupę zabielamy śmietaną, stopniowo mieszając śmietanę w małym garnuszki z porcjami zupy i przelewając na końcu do głównego garnka.
5. Nakładamy porcje makaronu na talerze i rozlewamy zupę.
Tags: borowiki, Boże Narodzenie, grzyby, Wigilia