Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

Dzisiaj klasyk wigilijny, czyli bezmięsna zupa grzybowa – na wywarze warzywnym. Taka odkąd pamiętam była u mnie na wigilijnym stole, barszczyk był podawany w pierwszy lub drugi dzień Świąt. A jak jest u Was?

Zapraszam też do przejrzenia innych moich propozycji na zbliżające się Święta!

Zdjęcie - Wigilijna zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA NA WYWARZE WARZYWNYM

Składniki na 4 porcje:

40 g borowików suszonych

4 marchewki

2 pietruszki

por

kawałek selera

2 ziela angielskie

2 liście laurowe

kilkanaście ziaren czarnego pieprzu

sól

duża śmietana 18%

makaron

 

Zdjęcie - Wigilijna zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

1. Borowiki moczymy przez noc w 2 litrach wody. Wody nie odlewamy i następnego dnia gotujemy w niej grzyby przez ok. 2 godziny na wolnym ogniu przy lekko uchylonej pokrywce.

2. W drugim garnku gotujemy bulion warzywny na włoszczyźnie z dodatkiem soli, ziela angielskiego, liści laurowych i pieprzu. W około 2 litrach wody przy lekko uchylonej pokrywce na wolnym ogniu.

3. Przecedzamy bulion i wywar w grzybów i przelewamy do jednego garnka. Grzyby nieco studzimy, kroimy w kostkę lub paski i wrzucamy z powrotem do zupy. Gotujemy jeszcze 15 minut.

4. Gotujemy makaron do zupy. A samą zupę zabielamy śmietaną, stopniowo mieszając śmietanę w małym garnuszki z porcjami zupy i przelewając na końcu do głównego garnka.

5. Nakładamy porcje makaronu na talerze i rozlewamy zupę.

 

Zdjęcie - Wigilijna zupa grzybowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Tags: borowiki, Boże Narodzenie, grzyby, Wigilia

Kategorie przepisów