Wigilijna kapusta z grzybami
Pyszna, wigilijna kapusta z grzybami. Przez lata gotowałam kapustę bez grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak kapusta z grzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej domowej. Czasem w przepisach zalecane jest płukanie kapusty, ale ja nigdy tego nie robię. Przepis wg książki " W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitry
składniki 1 kg kiszonej kapusty
2 szklanki wody
50 - 80 g suszonych grzybów
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
przygotowanie Grzyby szybko opłukać zimną wodą, zalać niewielką ilością wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc. Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Oddzielnie, w wodzie w której się moczyły, ugotować do miękkości suszone grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i razem z wywarem dodać do ugotowanej kapusty. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, rozprowadzić mąkę, chwilę podsmażać ale nie pozwolić aby mąka zbrązowiała. Tak zrobioną zasmażkę dodać do kapusty i zagotować wszystko, cały czas mieszając. Cebulę usmażyć na złoty kolor i dodać do kapusty. Posolić, popieprzyć do smaku i jeszcze przez chwilę gotować, ponieważ potrawa powinna być gęsta. Smacznego!