Wigilijna kapusta z grzybami
Ku mojej wielkiej radości, mieszkam obok warzywniaka, gdzie od lat kupuję niezmiennie wspaniałą kapustę kiszoną. Choć ciągle widzę kogoś nowego za ladą, kapusta pozostaje taka sama. Nie za kwaśna, nie za słona, w sam raz. A z takiej kapusty – nie ma innej możliwości – musi wyjść pyszna wigilijna kapusta z grzybami. Bo kapusta mili Państwo, to gwóźdź programu w tym daniu!!! Dobra kapusta, to gwarancja sukcesu. Jeszcze tylko suszone grzybki i można gotować. Najlepiej na dzień przed Wigilią, aby wszystko dobrze się przegryzło. Ta kapusta jest w ścisłej czołówce moich najukochańszych dań wigilijnych. Zawsze, gdy ją gotuję, mam poparzony język, od próbowania, czy aby na pewno jest dobra, czy już jest miękka i czy nie trzeba doprawić :) Już przed Wigilią, mogę się założyć, że z tego próbowania, to mam zjedzoną wielką michę kapusty! Przedstawiam Wam dzisiaj swoją wersję, z dużą ilością suszonych grzybków. Mam nadzieję, że Wam posmakuje tak samo jak mnie :)
Wigilijna kapusta z grzybami porcja na 8 osób
1 kg kapusty kiszonej* +
1,5 szkl. wody
1 cebula
5 łyżek oleju (to cały tłuszcz, jaki używamy)
8 dag suszonych grzybów +
300 ml wody do ich ugotowania
sól, pieprz
Grzyby włożyć do garnka, zalać wodą i zostawić na 1 godzinę. W tej samej wodzie wstawić na gaz i gotować na małym ogniu 20 min. Odcedzić, zachować wywar. Cebulę drobno posiekać. Do garnka wlać olej i zeszklić cebulę. Kapustę posiekać i wrzucić do cebuli. Wlać 1,5 szkl. wody. Gotować 30 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. W tym czasie drobno pokroić grzyby. Dorzucić je do kapusty po 30 minutach, wlać wywar z grzybów i gotować kolejne 30 minut. Gdyby kapusta wydawała się zbyt sucha, można dolać jeszcze ćwierć szklanki wody. Gdy kapusta zmięknie, doprawić solą i pieprzem.
* jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją pokroić, zalać 1,5 szkl. wody i zagotować. Następnie przecedzić przez durszlak i tak przygotowaną kapustę dopiero wrzucić do garnka z zeszkloną cebulą.