Wieprzowina słodko-kwaśna

Wieprzowina słodko-kwaśna

Miałam w lodówce kilka kotletów wieprzowych. Nie chciałam robić z nich klasycznych schabowych, postanowiłam lekko je tylko podsmażyć, a następnie krótko poddusić w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dla mnie to danie na 5!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Wieprzowina słodko-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wieprzowina słodko-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wieprzowina słodko-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wieprzowina słodko-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wieprzowina słodko-kwaśna

Agata, 27 lutego 2012

Zdjęcie - Wieprzowina słodko-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Cukier wymieszaj z zielem, pieprzem, chili o tymiankiem. Kotlety posól, pokryj z obu stron suchą marynatą z cukru. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż kotlety aż lekko się przybrązowią. Mięso odłóż na talerz, a do płynu, który został na patelni dolej wino i ocet. Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje, ewentualnie zagęść go mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Sos ewentualnie dopraw do smaku. Dodaj kotlety, duś na małym ogniu 3 minuty.

Kategorie przepisów