Wieprzowina słodko-kwaśna

Miałam w lodówce kilka kotletów wieprzowych. Nie chciałam robić z nich klasycznych schabowych, postanowiłam lekko je tylko podsmażyć, a następnie krótko poddusić w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dla mnie to danie na 5!

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Wieprzowina słodko-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wieprzowina słodko-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wieprzowina słodko-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Wieprzowina słodko-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wieprzowina słodko-kwaśna

Agata, 27 lutego 2012

Zdjęcie - Wieprzowina słodko-kwaśna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • schab bez kości - 5 plastrów
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • ziele angielskie - 1/4 łyżeczki, mielone
  • pieprz - 1/4 łyżeczki, czarny
  • chili - 1/4 łyżeczki
  • tymianek - 1/4 łyżeczki, suszony
  • ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • białe wino - 1/4 szklanki, wytrawne
  • olej - 1 łyżka
  • sól - do smaku
  • skrobia ziemniaczana - 3/4 łyżeczki
Sposób przygotowania

Cukier wymieszaj z zielem, pieprzem, chili o tymiankiem. Kotlety posól, pokryj z obu stron suchą marynatą z cukru. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż kotlety aż lekko się przybrązowią. Mięso odłóż na talerz, a do płynu, który został na patelni dolej wino i ocet. Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje, ewentualnie zagęść go mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Sos ewentualnie dopraw do smaku. Dodaj kotlety, duś na małym ogniu 3 minuty.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy