Wieprzowina słodko-kwaśna
Miałam w lodówce kilka kotletów wieprzowych. Nie chciałam robić z nich klasycznych schabowych, postanowiłam lekko je tylko podsmażyć, a następnie krótko poddusić w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Dla mnie to danie na 5!
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Wieprzowina słodko-kwaśna Składniki
- schab bez kości - 5 plastrów
- cukier brązowy - 2 łyżki
- ziele angielskie - 1/4 łyżeczki, mielone
- pieprz - 1/4 łyżeczki, czarny
- chili - 1/4 łyżeczki
- tymianek - 1/4 łyżeczki, suszony
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
- białe wino - 1/4 szklanki, wytrawne
- olej - 1 łyżka
- sól - do smaku
- skrobia ziemniaczana - 3/4 łyżeczki
Cukier wymieszaj z zielem, pieprzem, chili o tymiankiem. Kotlety posól, pokryj z obu stron suchą marynatą z cukru. Na patelni rozgrzej olej, obsmaż kotlety aż lekko się przybrązowią. Mięso odłóż na talerz, a do płynu, który został na patelni dolej wino i ocet. Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje, ewentualnie zagęść go mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Sos ewentualnie dopraw do smaku. Dodaj kotlety, duś na małym ogniu 3 minuty.