Wieprzowina słodko - kwaśna
Bardzo lubię kontrastujące ze sobą smaki a połączenia słodka- kwaśne są z nich wszystkich najlepsze. Wypróbowałam już wiele takich zastawień a najwięcej chyba z kuchni chińskiej. Niby wszystkie są podobne a jednak zawsze smakują inaczej. Dzisiejsze danie podpatrzyłam u Grumków i jest to kolejna pyszna propozycja, jaką można u nich znaleźć.
Składniki:
- pół kilograma polędwiczki wieprzowej pokrojonej na kawałki
- 1 mała puszka ananasa
- 1 duża pokrojona w ćwiartki cebula
- 1 pokrojona w plasterki czerwona papryka
- 1 pokrojona w plasterki zielona papryka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
-
3 posiekane ząbki czosnku.
Mięso zalać dwoma szklankami wody, dodać pół łyżeczki soli i gotować do miękkości. Odcedzić, a wywar zachować. Wymieszać 2 łyżki skrobi z sosem sojowym, a następnie wymieszać z mięsem. Polędwiczki usmażyć na złoty kolor. Pozostałe 2 łyżki skrobi wymieszać z pół szklanki wywaru z gotowania mięsa, odstawić. Podsmażyć czosnek oraz cebulę. Dodać papryki, ananasa z syropem, keczup, cukier oraz pół łyżeczki soli. Dodać wymieszaną wcześniej skrobię z wywarem. Gotować aż sos zgęstnieje. Sosem polać usmażone polędwiczki i podawać z ryżem.
Smacznego:)