Wieprzowina słodko - kwaśna

Wieprzowina słodko -  kwaśna

Bardzo lubię kontrastujące ze sobą smaki a połączenia słodka- kwaśne są z nich wszystkich najlepsze. Wypróbowałam już wiele takich zastawień a najwięcej chyba z kuchni chińskiej. Niby wszystkie są podobne a jednak zawsze smakują inaczej. Dzisiejsze danie podpatrzyłam u Grumków i jest to kolejna pyszna propozycja,  jaką można u nich znaleźć.

Zdjęcie - Wieprzowina słodko -  kwaśna  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • pół kilograma polędwiczki wieprzowej pokrojonej na kawałki
  • 1 mała puszka ananasa
  • 1 duża pokrojona w ćwiartki cebula
  • 1 pokrojona w plasterki czerwona papryka
  • 1 pokrojona w plasterki zielona papryka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 posiekane ząbki czosnku.

Mięso zalać dwoma szklankami wody, dodać pół łyżeczki soli i gotować do miękkości. Odcedzić, a wywar zachować. Wymieszać 2 łyżki skrobi z sosem sojowym, a następnie wymieszać z mięsem. Polędwiczki usmażyć na złoty kolor. Pozostałe 2 łyżki skrobi wymieszać z pół szklanki wywaru z gotowania mięsa, odstawić. Podsmażyć czosnek oraz cebulę. Dodać papryki, ananasa z syropem, keczup, cukier oraz pół łyżeczki soli. Dodać wymieszaną wcześniej skrobię z wywarem. Gotować aż sos zgęstnieje. Sosem polać usmażone polędwiczki i podawać z ryżem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów