Wieprzowina peklowana

Wieprzowina  peklowana

Oto kolejny i ostatni już przepis do akcji Gotujemy po polsku.  Mięsa peklowane w ten sposób widziałam  w Kuchni Polskiej i u Macieja Kuronia ale dzisiaj wykorzystałam przepis znaleziony tutaj. Mięso  jest bardzo smaczne, kruche i soczyste jednocześnie. Ja upiekłam łopatkę ale można wykorzystać każdy inny rodzaj mięsa. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Wieprzowina  peklowana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  •  2 l wody
  •  2 łyżki soli peklowej
  •  5 ząbków czosnku
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • ulubione przyprawy do mięsa

W naczyniu przygotować marynatę, wlać wodę, dodać sól peklową, rozgniecione ząbki czosnku, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Do marynaty włożyć mięso, najlepiej byłoby gdyby marynata zakrywała mięso całkowicie. Wstawić do lodówki na kilka dni. Każdego kolejnego dnia mięso obracać w marynacie, aby było równomiernie zapeklowane. Następnie wyjąć mięso z marynaty i osuszyć, natrzeć ulubionymi przyprawami i włożyć w siatkę do pieczenia mięs lub obwiązać sznurkiem, aby zachowało kształt. Tak przygotowane mięso włożyć do rękawa do pieczenia i piec w 180 st. z termoobiegiem ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na ok. 20-30 minut, aby "odpoczęło", a wszystkie soki pozostały wewnątrz mięsa. 

Smacznego:)

Zdjęcie - Wieprzowina  peklowana  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów